mértékletesség

2021.06.13. 07:19

Ez történik, ha minden nap iszik narancslevet

Az igaz, hogy a narancslé tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, de nem árt tudni, hogy nagyon magas a cukortartalma.

Beautiful mother pours orange juice to her daughter with a smile. concept of happy family. dressed in white t-shirts.

Forrás: Shutterstock

Fotó: RD_Production

Sokan gyakran isznak narancslevet a reggeli pirítósuk mellé, és mivel tele van vitaminokkal, fontos tápanyagokkal és antioxidánsokkal, azt gondolhatnánk, csak jótékony hatással lehet a szervezetünkre. Egy dolgot viszont hajlamosak vagyunk elfelejteni: nagyon magas a cukortartalma. A mindmegette.hu megmutatja, mi történne velünk, ha minden nap meginnánk belőle egy nagy pohárral.

Előnyök

Sok-sok C-vitaminhoz jut a szervezete

A narancslé tele van immunitást fokozó C-vitaminnal, ami nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. A napi ajánlott mennyiség belőle 75 és 90 milligram között van, egy pohár(2-2,5 dl) 100%-os narancslé pedig nagyjából 93 milligrammot tartalmaz, tehát lefedi a napi C-vitamin szükségletünket.

Élvezheti az antioxidánsok előnyeit

A narancslé tele van antioxidánsokkal, például flavonoidokkal, karotinoidokkal és aszkorbinsavval. Ezek védelmet nyújthatnak az oxidatív károsodások ellen, melyek szívbetegségekhez vagy rákos megbetegedésekhez vezethetnek. Nem utolsó sorban pedig az öregedés elleni küzdelemben is segíthetnek.

Ragyogni fog tőle az arcbőre

A C-vitamin – amiből a narancslében rengeteg található- a kollagén és az elasztin nélkülözhetetlen alkotóeleme, mindkettő kulcsfontosságú a szép és ragyogó arcbőr eléréséhez. Emellett a narancslé hidratálja a bőrt, és a színes növényi pigmentek (karotinoidok) segítenek a fiatalos ragyogás fenntartásában.

Hátrányok

Felszaladhatnak miatta a plusz kilók

Ha túl sok narancslevet iszik, az akár hízáshoz is vezethet. 2,5 dl belőle ugyanis kb. 110 kalóriát tartalmaz, viszont magas cukortartalma miatt az éhséget nem enyhíti. Sőt, ez akár 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Azonban ha nem tud lemondani a napi narancslé adagjáról, trükközhet úgy, hogy vízzel hígítja a narancslevet.

Roncsolhatja a fogait

Ha minden nap narancslevet inna lehet, hogy kevesebbet mosolyogna. Magas savtartalma ugyanis gyengítheti a fogzománcot, ami könnyen fogszuvasodáshoz vezethet. Ha vízzel hígítja, az ebben az esetben is sokat segíthet.

Gyomorégést okozhat

Ha szokott égni a gyomra, akkor érdemes elkerülni a narancslé rendszeres fogyasztását. Egy 1995-ös kutatás során ugyanis a résztvevők 73%-a számolt be arról, hogy gyomorégése van egy pohár narancslé vagy grapefruitlé elfogyasztása után. Ezt valószínűleg a narancslé magas savtartalma okozza.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!