megelőzés

2019.10.28. 17:50

Eredményes a szigorú magyar oltási rendszer

A magyarok bíznak az oltásokban, míg Európa számos országában egyre nő a szkeptikusok száma.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Africa Studio

A hazai, kissé merev oltási rend nem jellemző az unióban, de a szakma szerint szükség van rá, hogy elkerüljük a más tagállamokban már megjelent járványokat.

Európán belül leginkább a magyarok és a lengyelek oltáspártiak – ezt derítette ki a Mandiner egy tavalyi felmérésből. Cikkükben utánajártak, hogy mi jellemzi a hazai oltási rendet és a magyarok hozzáállását a kötelező vakcinákhoz.

Oltásellenesek versus Vakcinapártiak

A Gallup amerikai közvéleménykutató és a Welcome Trust brit egészségügyi civil szervezet nyáron közzétett egy kutatást arról, hogy miként viszonyulnak a föld lakosai az oltásokhoz. A felmérésben több mint 140 ország 140 ezer tizenöt év feletti állampolgárát kérdezték meg, az eredmény: világszerte az emberek 79 százaléka gondolja azt, hogy a vakcinák biztonságosak, 84 százalékuk pedig hatásosnak is tartja őket.

Míg Bangladesben és Ruandában gyakorlatilag mindenki bízik a vakcinákban, az Amerikai Egyesült Államokban és Európában sokkal szkeptikusabbak az emberek.

Nyugat-Európában a megkérdezetteknek csupán az 59 százaléka hiszi el, hogy a kötelező oltások biztonságosak; a franciák a leginkább elutasítók, náluk a társadalom egyharmada oltásellenes.

Nyugathoz képest keleten még rosszabb a helyzet, ott a lakosságnak mindössze a fele bízik a vakcinákban. Régiónkban a legszkeptikusabbnak szomszédunk, Ukrajna számít, ahol az emberek 30-40 százaléka oltásellenes. Mi, magyarok a lengyelekkel karöltve a másik véglet vagyunk, világviszonylatban is kiemelkedő a 80-90 százalékos arány, ami a vakcinákba vetett bizalmunkat jelzi.

Kötelező oltások: bővült a kör

Hazánk járványügyi biztonságának fontos pillére a Nemzeti immunizációs program. Amint az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékesétől megtudta a Mandiner,

jelenleg tizenkét betegség ellen van kötelező oltás, a szükséges oltóanyag beszerzéséhez a költségvetési forrást a kormány biztosítja.

Ezek: gümőkór vagy tuberkulózis, torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs vagy tetanusz, gyermekbénulás, kanyaró, rózsahimlő vagy rubeóla, mumpsz, a gennyes agyhártyagyulladást okozó, B típusú Haemophilus influenzae, hepatitisz B, pneumococcus és bárányhimlő.

Fotó: Mandiner

A cikket teljes terjedelmében itt lehet olvasni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!