Ország-világ

2020.09.02. 07:16

Elsősorban a szülők aggódnak amiatt, hogy mit hoz az ősz

Felkészülten és optimistán vágnak neki a tanévnek az iskolaigazgatók, mivel a központi iránymutatáson túl saját járványügyi protokollt is összeállítottak az iskolák.

Szombathely, 2020. augusztus 31. Diákok szentmisén a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ünnepélyes tanévnyitóján a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban 2020. augusztus 31-én. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Felkészülten és optimistán vágnak neki a tanévnek az iskolaigazgatók, az intézmények szigorú belső szabályzatokkal igyekeznek a lehető legtovább fenntartani a jelenléti oktatást. Karanténhelyiség, egyenként csomagolt evőeszköz, átalakított időbeosztás, extra tantermek várták tegnap a diákokat, ám a szülőkben azért így is van némi félelem. Elsősorban egymástól.

A központi iránymutatáson túl saját járványügyi protokollt is összeállítottak az iskolák, a Magyar Nemzet által megkérdezett iskolaigazgatók szerint óvintézkedések kidolgozásának sorával telt a nyári szünet, hogy biztonságos környezetbe érkezhessenek a tanulók.

Volt bennünk feszültség, de szerencsére a diákok fegyelmezetten és nyugodtan élték meg a viszontlátás örömét az első napon. A szünetekben folyamatosan járjuk az épületet, hogy megakadályozzuk a csoportosulásokat. Az iskolába kizárólag maszkban, fertőtlenítést követően lehet belépni, ha valaki elfelejt hozni, a portán tud maszkot vásárolni – mondta a lapnak Csapodi Zoltán, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium igazgatója.

Beszámolója szerint a tanulók csak a számukra kijelölt tanteremben tartózkodhatnak, szünetekben nem mehetnek át máshová. A termet váltó osztályok az órák utolsó perceiben a tanár vezetésével elvégzik az asztalok fertőtlenítését, sorolta az igazgató, kiemelve: szigorú szabályokat hoztak, mert nagyon fontos, hogy a jelenléti oktatás minél tovább megmaradhasson. Kialakítottak egy karanténhelyiséget is, ahol az érintett diák elkülönítve megvárhatja, amíg érte jönnek a szülei.

A tanévnyitó reggelén három bejáratot vehettek igénybe a diákok, az ünnepséget az iskolarádión keresztül tartottuk meg, majd osztályfőnöki órákkal folytatódott az első nap, fő témaként a járványügyi óvintézkedésekre, az egymás iránti felelősségvállalásra hívták fel az osztályfőnökök a diákok figyelmét – fogalmazott lapunknak Fehérvizi Judit, a Xantus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium igazgatója. Mint elmondta, az iskola területén 17 ponton fertőtlenítőadagolót helyeztek ki, a pedagógusok részére megrendeltek 110 darab arcpajzsot. Az ebédlőben előre becsomagoljuk az evőeszközöket. Lehetőség van a tanórák egy részének udvari megtartására, de új termeket is kialakítottunk – tette hozzá.

A családok az óvintézkedések ellenére nem teljesen nyugodtak. Kollár Barbara azt mondja, a nyaralásból visszatért vírustagadó szülők miatt nem érzi biztonságban a gyermekét. Tudják, milyenek a kamaszok. Hiába mondják nekik, hogy ne csoportosuljanak, nem tudják megállni, hogy ne csapatba verődve közlekedjenek – mondta el aggodalmát az anyuka, akinek gyermeke kollégiumban lakik egy vidéki nagyvárosban. Világosan megmondták, amennyiben egy fertőzést is észlelnek, akkor bezárják a kollégiumot, ám kérdés, hogy akkor a budapesti fiam hol fog lakni, ha nem lesz digitális oktatás – tette fel a kérdést Kolllár Barbara.

Borítókép: Diákok szentmisén a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium ünnepélyes tanévnyitóján a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban 2020. augusztus 31-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!