Életstílus

2014.05.30. 10:16

Elhízott vagy túlsúlyos a világ népességének csaknem egyharmada

Elhízott vagy túlsúlyos a világ népességének csaknem egyharmada: számuk elérte a 2,1 milliárdot és egyetlen állam sem képes sikerrel kezelni a problémát - derül ki a legfrissebb adatokból.

MTI

A túlsúlyosak és elhízottak száma 1980-ban 857 millió volt, 2013-ra viszont 2,1 milliárdra emelkedett. Ez az ütem gyorsabb, mint a világ népességének növekedése. A leggyorsabb emelkedést Ausztráliában és Ázsiában mérték, itt harminc év alatt több mint nyolcvan százalékkal nőtt az adat.

Az Egyesült Államokban és Oroszországban a legmagasabb az arány, Nagy-Britannia Nyugat-Európában a harmadik helyen áll - tudósított a BBC hírportálja a Lancet brit orvosi hetilapban megjelent elemzésről.

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában a férfiak majdnem 60, a nők csaknem 65 százaléka túlsúlyos. A világ túlsúlyosainak 13 százaléka él az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában együtt 15 százaléka.

A szakértők szerint a növekedés oka "a világ modernizálódása", amely "a test tétlenségét" okozza minden szinten.

Az eddig legátfogóbb tanulmány a Washingtoni Egyetem egészségügyi adatokkal foglalkozó intézete (IHME) vezetésével 188 ország adatai alapján készült, a Bill&Melinda Gates Alapítvány finanszírozta.

A világ sok országát képviselő kutatók felmérések - többek közt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatai - és kormányzati portálok adatait elemezték, tanulmányoztak "minden cikket", amely az elhízottak és túlsúlyosak számáról szól és az 1980–2013 közötti időszakból származik.


Kutatásuk kimutatta: az elhízás aránya az egész világon emelkedik, noha a legmagasabb rátát továbbra is a fejlett országokban mérték. A világ 671 millió elhízott emberének több mint fele tíz országban él, ezek sorrendben az Egyesült Államok, Kína, India, Oroszország, Brazília, Mexikó, Egyiptom, Németország, Pakisztán, Indonézia.

A tanulmány "sürgős globális intézkedéseket" kért, hogy a világ megküzdhessen a kockázati tényezőkkel: a túlzott kalóriabevitellel, a mozgásszegény életmóddal, "az élelmiszerfogyasztás ipari reklámozásával".

"Egyetlen ország sem volt képes legyőzni az elhízást, mivel viszonylag új keletű a probléma. Időbe telik, míg sikertörténetekről számolhatunk be" - mondta [namelink name="Ali Mokdad"], az IHME munkatársa.

Több az elhízott nő, mint a férfi a fejlődő országokban - áll a tanulmányban. Mokdad azzal magyarázta a különbséget, hogy a fejlődő országokban a nőknek nincs ideje a testsúlyukkal törődni, mert túl sok feladatot látnak el a családban és a munkában.

A fejlett országokban azonban a férfiak közt több az elhízott. Mokdad szerint azért, mert sokan kiköltöznek a kertvárosokba és több időt töltenek a munkába utazással, a számítógép előtt, mozgás nélkül.

A mozgásszegény életmód az önkontrollt is rombolja: a "klasszikus étkezést" felváltotta az egész napos, "kontrollálatlan táplálékbevitel" - vélte [namelink name="Hermann Toplak"], a Grazi Egyetem professzora.

A kimutatás szerint a világ legelhízottabb országa Tonga, ahol a lakosság 60 százaléka számít kövérnek. A tízes toplista 2., 3., 6., és 8. helyén is csendes-óceáni szigetállam szerepel - Szamoa, Kiribati, Marshall-szigetek, Mikronéziai Szövetségi Államok -, a másik öt helyet arab országok foglalják el az alábbi sorrendben: Kuvait (4.), Katar (5.), Egyiptom (7.), Líbia (9.) és Jordánia (10.)

Címkék#Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!