Életstílus

2018.05.20. 19:40

Egyedülálló gyűszűkiállítás nyílik Vácrátóton - 5000 darabos gyűjteményt tekinthetnek meg a látogatók

A magángyűjteményt Mészáros Józsefné hozta létre. Az akkor még 3 ezer darabos gyűszűgyűjteményt először 2012-ben állították ki Ábrahámhegyen.

Egyedülálló gyűszűkiállítás nyílik kedden Vácrátóton, a gyűjteményben valamennyi földrészről összesen több mint 5 ezer gyűszű található - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.


Spiegelhalter László elmondta, hogy a magángyűjteményben megtalálhatók fém, fa, üveg, porcelán, bőr, gyöngyház, kerámia, műanyag, használati, reklám- vagy emléktárgynak készült gyűszűk.

 

Kép forrása: abrahamhegy.hu

Kép forrása: abrahamhegy.hu


Vannak olyan gyűszűk, amelyeken híres emberek láthatók, egy porcelán és egy fa gyűszűkészlet 24 darabja pedig Jézus életét mutatja be. Összerakható gyűszűkből az angol királyi ház története és megtalálható a gyűjteményben olyan gyűszű is, amelybe bele kell pillantani a zárt végén elhelyezett lencsén keresztül és a látvány olyan, mintha távcsövön keresztül egy hajót nézne a látogató. A gyűjteményben szerepelnek olyan gyűszűk is, amelyeken miniatűrben láthatók országok, városok, szigetek, címerek, templomok, várak, fáraók, királyok, híres emberek, mesealakok, növények és állatok képei is.


A polgármester elmondta, hogy a magángyűjteményt Mészáros Józsefné hozta létre. Az akkor még 3 ezer darabos gyűszűgyűjteményt először 2012-ben állították ki Ábrahámhegyen, aztán 2016-tól az 5 ezer darabosra bővült kollekció a rákospalotai gyűszűházban volt megtekinthető.


Kiemelte, hogy Európa egyik legnagyobb és világviszonylatban is jelentős gyűszűgyűjteménye keddtől Vácrátóton lesz megtekinthető.

A nyitva tartásról a polgármesteri hivatalban adnak tájékoztatást az érdeklődőknek.


A kiállítást kedden Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott nyitja meg.


Spiegelhalter László hozzátette, hogy az érdeklődők ingyenesen tekinthetik majd meg a magánkiállítást, de a tulajdonos különleges gyűszűt vagy azok megvásárlásához adományt szívesen fogad, gyűjteményével szeretne ugyanis bekerülni a Guinness-világrekordok könyvébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!