Életstílus

2014.05.02. 11:58

Dohányzás: pikkelysömörből fogágybetegség?

A dohányosoknál nemcsak a szájüregi megbetegedések, de a bőrproblémák megjelenése is valószínűbb. Azok a füstölgők azonban, akik már pikkelysömörrel küzdenek, 24-szer nagyobb eséllyel kapnak fogágygyulladást, amely a fogak elvesztéséhez vezethet – derült ki egy friss, nemzetközi érdeklődést kiváltó szegedi kutatásból.

Kiss Tímea

Nem új dolog a pikkelysömör és a fogágygyulladás összefüggése, de eddig a témával részletesen csak kevés kutatás foglalkozott. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) két kutatója egy vizsgálattal most nemcsak erre, de a dohányzás immunrendszert érintő hatásaira is új szemszögből világított rá. A kutatás eredményeit a Plos One című rangos nemzetközi folyóiratban közölték, de az eredményekre más jelentős nemzetközi tudományos fórumok is felfigyeltek.

A Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikával közösen végzett kutatással az SZTE Fogorvostudományi Kar két adjunktusának, Antal Márknak és Braunitzer Gábornak célja „mindössze" az volt, hogy tisztázzák, a két betegség valóban mutat-e összefüggést, a vizsgálat azonban nem várt eredményt is hozott.

Antal Márk és Braunitzer Gábor: A dohányzás fogágygyulladást és a fogak elvesztését okozhatja. Fotó: Frank Yvette

Antal Márk és Braunitzer Gábor: A dohányzás fogágygyulladást és a fogak elvesztését okozhatja. Fotó: Frank Yvette

– Kiderült, hogy azoknál, akik bőrbetegségük mellett dohányoznak is, 24-szer nagyobb eséllyel alakul ki súlyos fokú fogágygyulladás a nemdohányzókhoz képest. Ez sokszorosa annak, mint ha a dohányzás és a bőrbetegség kockázata összeadódna, tehát a két tényező valószínűleg erősíti egymást – beszélt eredményeikről [namelink name="Antal Márk"].

A cigi és a fogak

A dohányosok fogai nem „csak" sárgábbak, de a fogszuvasodás is jobban veszélyezteti őket, hiszen a cigarettázás elősegíti a baktériumok megtapadását, amelyek az íny és a fogak állapotát is veszélyeztetik. – Aki cigarettázik, annak fokozottabban kell ügyelnie a szájhigiénére – tudtuk meg Antal Márktól. A dohányosoknak ezért nemcsak az alapos, helyes technikával elvégzett fogmosás „kötelező" naponta több alkalommal, de a fogselyem és a megfelelő szájvizek használata sem mellőzhető.
A kutatók feltételezése szerint ennek oka, hogy a pikkelysömörben szenvedő beteg szervezetében eleve magasabb szinten vannak jelen egyes gyulladásos elemek, a dohányzás pedig ezzel egy időben – szintén az immunrendszer befolyásolásával – olyan környezetet teremt, amely kedvez az egyébként hasznos immunreakciók „elharapózásának": jelen esetben az eleve aktívabb immunrendszer valószínűleg sokkal élénkebben reagál a fogágyban és a fogak felszínén megtelepedő kórokozókra, amelynek egy önpusztító folyamat a vége. – Ezt természetesen csak tovább súlyosbítja a füst irritáló hatása. Ennek gyakran a fogazat elvesztése az eredménye, de azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a tartósan fennálló, súlyos gyulladásos állapotok sok esetben kedveznek a daganatok kialakulásának – fogalmazott [namelink name="Braunitzer Gábor"].

Magyarország sajnálatos módon a világ „élvonalába" tartozik a szájüregi daganatok gyakoriságában és halálozásában, de amint látjuk, a dohányzás más olyan betegségek kialakulására is hajlamosít, amelyek e tényező hiányában kis eséllyel alakulnának ki. – Éppen ezért a dohányosoknak, függetlenül attól, hogy bőrbetegek vagy sem, nem szabad elfelejteniük, hogy szokásuk az egész szervezetükre kihat, és akár immunrendszerük befolyásolása útján teszi őket sérülékenyebbé – tette hozzá Braunitzer Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!