Ország-világ

2020.12.17. 07:59

Pénz és kedvezmények: diákként is megéri küzdeni a koronavírus ellen

Nemcsak ösztöndíjat, illetve fizetést, hanem jelentős tanulmányi és vizsgakedvezményeket is kapnak azok az orvosi és egészségtudományi területen tanuló hallgatók, akik kiveszik a részüket a járvány elleni védekezésből. A koronavírus-tesztelésben és a betegellátásban segédkező fiatalokat a 2021-es tanévben nem lehet átsorolni fizetős képzésre, de félévközi beszámolók, dolgozatok alól is mentesülhetnek.

Eger, 2020. december 4. Berkes Gabriella Írisz diplomás ápoló hallgató koronavírusteszthez vesz mintát Kósáné Szabó Ildikótól, az Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Tagiskolája pedagógusától az intézményben 2020. december 4-én. Folytatódik az egészségügyi, a szociális, a bölcsõdei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevõk is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként. MTI/Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Sokféle módon segítik a járványügyi védekezést a felsőoktatásban tanuló fiatalok. Mindebből nem csupán az egészségügy és a lakosság, hanem a diákok maguk is profitálnak, mert amellett, hogy valós élethelyzetben szerezhetnek szakmai gyakorlatot, fizetséget és tanulmányi kedvezményeket is kapnak – ismerteti a Magyar Nemzet.

Mint ismert, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere néhány hete jelentette be, hogy a védekezésbe bevont hallgatók könnyített feltételek mentén teljesíthetik a szemesztert. A tárcavezető akkor többet nem árult el, azóta viszont megszületett a vonatkozó kormányrendelet, amely rögzíti a részleteket. Az orvos- és egészségtudományi képzésben tanulók önkéntes alapon részt vesznek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szűrési és egyéb operatív feladataiban. Ezentúl a fiatalok kirendelés alapján a célzott iskolai, óvodai és hivatali tesztelésekbe, továbbá a kórházak betegellátó tevékenységébe is bekapcsolódtak.

Több ezren segítenek

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kapott tájékoztatás szerint a november 29. és december 20. közötti időszakban az OMSZ hétköznapokon átlagosan 555, hétvégén pedig 173 fő önkéntes hallgató részvételével számol. Az iskolai szűrésekben az első két hét során 1624 hallgató vett részt, és több százan dolgoznak jelenleg is a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon zajló tesztelésben. Gyógyító tevékenységre eddig összesen 967 diákot rendeltek ki. A szaktárca hozzátette: az egészségügyi ellátásban részt vevő hallgatók száma ennél magasabb, mivel sokan már eleve önkéntesként dolgoztak valamelyik szolgáltatónál, és ők nem szerepelnek a kirendeltek között.

A hallgatóknak a jogszabály szerint munkaszerződést kell kötniük az egyetemükkel, amelynek alapján adó-, szociális hozzájárulás- és járulékmentes jövedelemben részesülnek.

Az OMSZ feladatainak segítéséért ösztöndíj, míg a kirendelt hallgatóknak munkaszerződés szerinti díjazás jár. A szűrési feladatokért hétköznap 5000, hétvégén pedig 7500 forint jár, míg a betegellátási feladatokért ennél kicsit magasabb összeget, 7500, illetve 11 250 forintot fizetnek ki a diákoknak naponta.

Fizetik a szállást

A rendelet rögzíti azt is, hogy a kirendelt vagy önkéntesként dolgozó hallgatók részére az egészségügyi szolgáltatónak meg kell szerveznie az étkeztetést, sőt adott esetben szállást is biztosítani kell nekik. Odafigyelnek továbbá, hogy a lakóhelytől lehetőleg ne kerüljön túl messzire a diák, ám ha mégis távolabb kell szolgálatot teljesítenie, akkor fizetik a szállodát.

A kórházakba egyébként elsősorban felsőbb éveseket – leendő orvosokat, fogorvosokat, ápolókat – vonnak be, az alsóbb évfolyamos egészségtudományi karos vagy gyógyszerészhallgatókat inkább a tesztelési feladatokra várják. A kirendelést a kormányhivataloktól kapják meg az egyetemisták, de bizonyos esetekben mentesülni is lehet a feladat alól: ez érinti például azokat, akik várandósak, gyermeket nevelnek, esetleg hozzátartozót gondoznak vagy az egészségügyi állapotuk ezt indokolja.

Kevesebb zárthelyi

A ledolgozott munkaórákért nemcsak köszönet és pénz, de egyetemi kredit is jár. Mint megtudtuk, rendeletben rögzítették, hogy a járvány elleni védekezésben részt vevő hallgatót semmilyen hátrány nem érheti a tanulmányai során. Ellenkezőleg: többféle kedvezményt is kapnak, például nem lehet 2021-ben átsorolni őket állami ösztöndíjasról fizetős, önköltséges képzésre.

A rendelet kimondja, hogy a többi hallgatóhoz képest kedvezőbb feltételeket állapíthatnak meg az egyetemek a vizsgajegyek megszerzési módját illetően is, tehát például

nem kell annyi beszámolót, zárthelyi dolgozatot írni, vagy mentességet kaphatnak az érintettek a szorgalmi időszakban teljesítendő egyéb feladatok alól.

Ehhez hasonlóan a sikertelen félévközi vizsgák pótlásával vagy a nem teljesített tantárgyak ismételt felvételével kapcsolatban is kedvezőbb feltételeket szabhatnak a kirendelt és az önkénteskedő hallgatóknak.

A konkrét kedvezményeket maguk az egyetemek határozhatják meg. A Semmelweis Egyetemen például az érintettek számára két héttel meghosszabbították a vizsgaidőszakot, sőt vizsgaidőszakon kívül is számot adhatnak a diá­kok a tudásukról, kitolták a szakdolgozat leadási határidejét és több lehetőséget kapnak a hallgatók a gyakorlatok, dolgozatok pótlására is.

Cáfolta az innovációs tárca azokat a korábban megjelent sajtóhíreket, amelyek szerint a védekezésben való részvételt elutasító hallgatókat egyes felsőoktatási intézményekben rektori büntetéssel fenyegetik, illetőleg a kirendelés miatt néhány hallgató a megkezdett szemeszter félbehagyására kényszerült. Az ITM hozzátette: nem igaz az sem, hogy a hallgatók ne kapnának megfelelő védőeszközt a munkájukhoz. Közölték: mindenkinek biztosítják az FFP2 védőmaszkot, egyszer használatos kesztyűt, szemüveget és/vagy védőpajzsot, illetve védőköpenyt. A védekezésbe bevont egyetemisták a veszélyhelyzet ideje alatt ingyenesen utazhatnak a közösségi közlekedési eszközökön is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!