Járvány

2021.01.12. 10:23

Bővítik a plazmagyűjtési pontok számát

Jelentősen nő a koronavírus-fertőzöttek gyógyításához szükséges plazmagyűjtési pontok száma és kapacitása Magyarországon – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) kedden.

Budapest, 2020. április 28. Vérplazmát ad egy nõ a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án. Vérplazma adására kérik a koronavírus-fertõzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek a tüneteket enyhítõ kísérleti vérplazmaterápia kidolgozásához és alkalmazásához. A terápiát már alkalmazzák egy betegen, akinek a kezelése ígéretes. A donorjelöltek jelentkezését a koronavirusplazma.hu oldalon is várják. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A közlemény szerint a szervezet az operatív törzs támogatásával új készülékeket szerzett be a meggyógyult koronavírusos betegektől történő speciális plazmagyűjtéshez.

Január második hetében az OVSZ Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központjában is megtörtént az első speciális plazmagyűjtés,

a következő hetekben pedig minden, megyeszékhelyen lévő vérellátóban telepítik a berendezést.

Az országos lefedettségnek köszönhetően a plazmaadás lehetősége egyszerűbb, könnyebben hozzáférhető lesz – írták.

Hangsúlyozták, hogy jelenleg

nemcsak a véradások folyamatosságára van nagy szükség, hanem arra is, hogy minél többen jelentkezzenek plazmadonornak a speciális vérkészítményre szoruló betegek ellátásáért.

Az OVSZ szervezésében eddig 500, az Orthoseráéban 250 speciális plazmaadás történt – tudatták.

A legközelebbi véradási helyszínekről és időpontokról, továbbá a plazmaadásra való alkalmasság elbírálását szolgáló mintaadás feltételeiről a www.ovsz.hu oldalon lehet tájékozódni.

Borítókép: vérplazmát ad egy nő a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!