Hallgassa élőben!

Boldog születésnapot! Emma Thompson 60 éves

Az Oscar-díjas angol színésznő londoni színészcsaládba született.

Április 15-én ünnepli hatvanadik születésnapját Emma Thompson kétszeres Oscar-, valamint Emmy-, BAFTA- és Golden Globe-díjas angol filmszínésznő.

Londoni színészcsaládba született, apja Eric Thompson színész, akitől humorát, szavakkal való mesteri bánásmódját és a kitartó munka iránti szeretetét örökölte. Anyja Phyllida Law híres skót színésznő, vele később számos tévésorozatban és filmben is szerepelt. Húga, Sophie szintén a színészelődök nyomdokába lépett.

A középiskola után a Cambridge-i Egyetem angol irodalom szakára járt. Tagja, később elnökhelyettese lett az egyetem híres Footlights Groupjának, amely revü és kabaréműsorok színrevitelével vált ismertté. Társaival – Stephen Fry, Hugh Laurie és Tony Slattery – a későbbiekben is többször szerepelt együtt.

1980-ban diplomázott, pályafutása a szórakoztatóiparban indult, majd tévésorozatokban tűnt fel. Az első komolyabb elismerését a londoni West End felújított musicalje, a Me and My Girl főszerepéért kapta 1985-ben. A következő évben a Fortunes of War című sorozathoz szerződött, ahol partnere Kenneth Branagh lett. A munkakapcsolatból szerelem szövődött, 1989-ben összeházasodtak. A következő években fontos szerepet kapott színész-rendező férje filmjeiben (V. Henrik, Meghalsz újra, Szilveszteri durranások, Sok hűhó semmiért), és gyakran lépett fel a férje által alapított Renaissance Theatre-ben is.

Filmes pályája csúcsára James Ivory műveiben játszott szerepeivel jutott. Az 1992-ben forgatott Szellem a házban meghozta számára a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, a Golden Globe-ot, a BAFTA-t és az “olasz Oscart”, a David di Donatello-díjat; ez utóbbit a Kazuo Ishiguro regényéből készült Napok romjaiban nyújtott alakításáért is átvehette 1994-ben. Miss Kenton megformálását a Premier Magazin minden idők legjobb száz alakítása közé választotta 2006-ban.

A világhír 1995-ben újra szárnyra kapta, ekkor ismét, immár másodszor, övé lett a sokak által hőn áhított Oscar-szobor az Értelem és érzelem forgatókönyvéért, amelyen öt éven át dolgozott. Munkájáért Golden Globe-díjat is nyert a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában. Színészi teljesítményéért is megjutalmazták, az Értelem és érzelemben játszott főszerepéért BAFTA-díjat kapott. Ő az egyetlen, aki az Oscar-díjat forgatókönyvíróként és színészként is átvehette.

Forgatókönyvíróként jegyzi a Fekete angyal (2001) és a Nanny McPhee – A varázsdada (2005) című filmeket is, mindkettőben színészként is feltűnt. 2002 egyik legnagyobb sikere az Igazából szerelem című romantikus komédiája, amelyben mások mellett Alan Rickman, Hugh Grant, Colin Firth, Keira Knightley és Liam Neeson voltak a partnerei.

Alakításai változatosak, a palettán a drámáktól kezdve vígjátékokon át a gyerekfilmekig sok minden szerepel, így a világhírű Harry Potter és az azkabani fogoly (2004), valamint a Harry Potter és a Főnix Rendje (2007). 2008-ban az Utolsó látogatás című drámában és a Szerelem második látásra című romantikus alkotásban láthatta a közönség, majd egy évvel később újabb vígjátékkal, a Rockhajóval lepte meg a mozilátogatókat.

2013-ban Tom Hanksszel a Banks úr megmentése című filmben tündökölt, amely Walt Disney és P. L. Travers találkozásáról, valamint a Mary Poppins című film születéséről szól. A kritikusok által szirupos giccsnek minősített filmet Thompson fergeteges játéka mentette meg. Az utóbbi időben főként vígjátékokban vállalt szerepet. 2015-ben Bradley Cooperrel Az ételművészben, 2016-ban Renée Zellwegerrel a Bridget Jones babát vár című filmben aratott közönségsikert. 2017-ben A szépség és a szörnyeteg élőszereplős filmváltozatában Mrs. Potts bőrébe bújt. Ugyanebben az évben a cannes-i filmfesztiválon mutatták be a The Meyerowitz Stories (New and Selected) című vígjátékot, amelyben Adam Sandler és Dustin Hoffman oldalán jelent meg. A The Children Act című drámában Stanley Tuccival játszott, majd 2018-ban Rowan Atkinson kémvígjátékának harmadik epizódjában, a Johnny English újra lecsapban a miniszterelnök-asszonyt alakította. Nemrég került a mozikba A hiányzó láncszem című rajzfilm, melyben Yeti Eldernek kölcsönözte a hangját. Szintén az idén érkezik a filmszínházakba a Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül című sci-fi vígjáték újabb része, amelyben ismét magára ölti O ügynök jelmezét.

1995-ben elvált férjétől. 1996 óta Greg Wise brit színész a partnere, akivel az Értelem és érzelem forgatásán ismerkedtek össze, közös kislányuk 1999-ben született. 2003-ban férjével informálisan örökbe fogadták a ruandai származású, ma már emberjogi ügyvédként dolgozó Tindyebwa Agabát, akinek apja AIDS-ben halt meg, anyját és húgát pedig az 1994-es ruandai mészárlás után eltűntnek nyilvánították.

Emma Thompson harcos környezetvédő és aktivista. Támogatja a Greenpeace-t, Elton John AIDS Alapítványát, emellett lelkes nőjogi aktivista. A Skydance készülő Luck című animációs filmjében azért mondta le a szereplést, mert a korábban helyteleníthető szexuális viselkedéssel vádolt John Lasseter vette át a stúdió vezetését.

Számos kitüntetése mellett csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek Sétányát. 2018-ban a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére feljogosító elismeréssel, a Brit Birodalom Rendjével tüntették ki.

Döntetlennel tért vissza az élvonalba a Gyirmót
Csertői Aurél együttese tétmeccsen még veretlen idén, ugyanis 2021-ben a másodosztályban 13 győzelem és 4 döntetlen volt a mérlege.
Kutat szereltek a maglócai játszótérre
Egy betűvel hosszabban sem lesznek drágábbak a rendszámok
Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki.
Az UEFA 13 ezer nézőt engedélyezett a belfasti meccsre
A jegyeket hétfő 16 óráig lehet igényelni, túljelentkezés esetén pedig véletlenszerűen sorsolnak.
Gyász
Fájó szívvel emlékezünk, HORVÁTH SÁNDOR (Enese) halálának 6. évfordulóján. 6 éve már, hogy minket örökre itt hagytál, drága emlékeddel örökre a szívünkben maradtál. Bármilyen csodás is a földi élet, pótolni nem tudna soha, senki Téged. Soha nem feledünk, mindig velünk maradsz, a halálod míg élünk fájó emlék marad. Szerető feleséged, fiaid, menyeid és unokáid.
Fájó szívvel emlékezünk, KOVÁCS MIKLÓS halálának 2. évfordulóján. Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek, ők itt maradnak bennünk csöndesen még. (Juhász Gyula) Szerető családod
Köszönetet mondunk a Sportegyesületnek, barátoknak, a volt focitársaknak és azoknak, akik a szervezésben részt vettek, a XXIII. alkalommal megrendezett, NAGY SZILÁRD Labdarúgó-emléktornán. Szerető szülei, Rábacsécsény
Örök fájdalommal emlékezünk, PONGRÁCZ JÓZSEF halálának 10. évfordulójára. Úgy tűnik, tegnap volt, pedig már 10 éve, hogy búcsú nélkül elsiettél. Kimegyek hozzád beszélgetni veled, de némaság tőled a felelet. Üzenetem az égig elszáll, csillagok szekerén küldöm sóhajom hozzád. Mérhetetlen a távolság, az út, amely a fénybe vitt, s tudom, arról az útról már nincs visszaút. És mégis velünk vagy az emlékekkel. Az erő, amit küldesz és adsz, segít éltetni a jelent, s elfogadni, amit nehéz, azt, hogy örökre elmentél. Az emlékezés ölelő karjában álmodj békében tovább. Az élet csendesen megy tovább, fájó emléked elkísér egy életen át. E szomorú évfordulóra: bánatos családod.
Soha el nem múló szeretettel emlékezünk GÁL GÁBORNÉ Szül. Csizmazia Teréz halálának 1. évfordulóján. Lelked, mint fehér galamb, csendesen messzire szállt, hiába keresünk, könnyes szemünk már többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok között a legfényesebb Te vagy, utat mutatsz, mert szívünkben örökre itt maradsz. Szerető családod
Fájó szívvel emlékezünk Drága Édesanyánk ÖZV. SZEMERITS LAJOSNÉ halálának 9. évfordulójára. Ha rád gondolok, csak könnyezem, nehéz teherré vált az életem. Fájdalmam, bár az égig ér, még ma sem értem, Uram, hogy miért? Elmentél egy nyári napon, búcsúzni nem volt alkalom. Nagy az én bánatom, mélyebb, mint a tenger, hogy is tud ennyit kibírni egy ember. Ha behunyom a szemem, Téged látlak ragyogni, érzem a könnycseppet arcomon lefolyni. Most egy csokor virág reszket a kezemben, s megremeg a lelkem mikor sírodra leteszem. Ha itt lennél és kérdeznéd, mi a bajom, csak annyit mondanék, hiányzol nagyon. Szerető lányod: Kati, vejed: Bandi Unokáid: Marietta és családja, Krisztián és családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk / testvérem, nagymamánk / édesanyám és nagypapánk / édesapám, DR. BALLA LÁSZLÓNÉ DR. BALLA ERZSÉBET DR. BALLA LÁSZLÓ hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 3-án 15 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjukon elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint a virágillat, de emléked ragyog, mint a fényes csillag.” Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Férjem, Édesapám, drága Fiam, Testvérünk, Nagyapánk, Nagybátyánk, Apósom, Sógorunk és Rokonunk, ERDŐS JÓZSEF ,,Öcsi életének 70. évében, rövid szenvedés után, csendesen elhunyt. Temetése 2021. augusztus 4- én, szerdán 15 órakor lesz a börcsi temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14.15 órakor lesz a börcsi római katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Véget ért a szenvedése, övé a nyugalom, miénk a fájdalom. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, rokonunk és ismerősünk, ID. GÉBER JÁNOS életének 80. évében elhunyt. Temetése 2021. augusztus 3-án, kedden 16 órakor lesz a téti katolikus temetőben. Előtte, 15.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem, amit a szívünkben hordunk némán, csendesen! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÖRTVÉLYESINÉ RAVASZ KATALIN életének 62. évében, türelemmel és méltósággal viselt hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 4-én, szerdán 15 órakor lesz a győr-újvárosi temető ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Tudjuk, hogy nem jöhet, mégis egyre várjuk, enyhíti hiányát, ha álmainkban látjuk. Az ész megérti, de a szív soha, hogy egyszer majd mi is elmegyünk, ahol Ő van, oda. Az élet múlik, de akit szeretünk, arra életünk végéig, könnyes szemmel emlékezünk. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÖVÉR LAJOS életének 83. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 7-én, szombaton 14.30 órakor lesz a zsirai temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14 órakor lesz a helyi katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy POZSGAI MARGIT életének 96. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 4-én, szerdán 10 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke szívünkben otthont talál... Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága Mamink, PŐCZE BÁLINTNÉ szül. Kemendy Teréz életének 89. évében csendesen elment. Temetése 2021. augusztus 4-én, szerdán 13 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójából. Engesztelő szentmise 12 órakor lesz a Kálvária úti Szent Kamillus-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Itt hagytál bennünket, mint a lenyugvó nap, emléked szívünkben örökké megmarad. Nem leszel magányos, odafenn már várnak, adj, Uram, nyugodalmat drága édesapánknak. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, testvérünk, rokonunk és ismerősünk, TÓTH LÁSZLÓ életének 68. évében elhunyt. Temetése 2021. augusztus 4-én, szerdán 16 órakor lesz a gyömörei temetőben. Előtte, 15.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Hosszú volt az út, mely most véget ért, fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba. Nem leszel magányos, odafent már várnak, adj, Uram, nyugalmat Drága Nagymamánknak! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága nagymamánk, dédink, anyósom, ÖZV. PÉNTEK GÉZÁNÉ szül. Kövér Anna életének 86. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. augusztus 2-án, hétfőn 16.30 órakor lesz a szárföldi temetőben. Lelki üdvéért engesztelő szentmisét 16 órakor mondatunk a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család