Hallgassa élőben!

Bevásárlási dugó a parkolóházban

Kezdetét vette a karácsonyi vásárlási láz polcokat, pultokat letakarító igazi bevásárlói rohama.

Feltorlódott kocsik, felháborodott autósok

Szombaton dél körül több olvasónk is jelezte, hogy a győri belvárosban idén megnyílt Jókai utcai parkolóházban káosz alakult ki. Az autósok felháborodtak, hogy csak lassan – fél, háromnegyed óra alatt – jutottak ki az épületből és a késés miatt még fizetniük is kellett. Néhány észrevétel szerint azonban a gondot nemcsak a parkolóházi rendszer hibája, hanem főként a közlekedők kulturálatlansága okozta. A parkolóházat működtető Győri Kommunális Szolgáltató Kft. igazgatója, Kovács Barnabás a Kisalföldnek elmondta: a bent töltött időt kell megfizetni. Tehát hiába rendezi a parkolási számlát a gyalog autójáért induló, ha azután tíz perc alatt nem tudja elhagyni az épületet, ki kell fizetnie a különbözetet. Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a jelzett időszakban csaknem kétszáz jármű volt a parkolóházban és szinte mind egyszerre, a belvárosi üzletek bezárásával egy időben akarta elhagyni parkolóhelyét. Ez szerinte óhatatlanul feltorlódást okoz, de nem jelent folyamatos gondot. Máshol – a városi utakon, a bevásárlóközpontok környékén – is ekkor alakultak ki dugók.

A megyeszékhelyen még a parkolóház is bedugult a vásárlók kocsijaitól, jelezve: advent utolsó napjai ban nemcsak a szívek, a pénztárcák is megnyílnak.

– Most kezdődik igazán a roham, eddig gyenge volt a forgalom. Gyengébb, mint tavaly, de ezt nem csak a pénzhiánynak tudom be, hanem a túlkínálatnak, a versenytársak szaporodásának is – mondta Boros Zsolt divatáru-kereskedő, aki már gyakorlott adventi vásározó. Tapasztalata szerint az olcsóbb, de jó minőségű holmikat keresik a vevők, ezért ő csak ilyet tart, a legdrágább darabja 4500 forintos.
 

Kenyérsütő, plazmatévé

A fajátékboltban idén a babaház, az öltöztethető mackófigura, a táncoló katicákkal ellátott, békebeli időket idéző zenélő doboz és a játék pizza a sláger, aminek variál hatók a feltétei. Az olcsóbb és a drágább zsonglőr- vagy ügyességi játékokat is keresik. Hermann Mónika szerint sokan a végére hagyják az ajándékok vásárlását, mert ahogy közeledik a karácsony, egyre nő a forgalom.

Azt is észreveszi az eladó, hogy általában más játékot talál érdekesnek a gyermek, és mást a szülő, akinek azért érdemes csemetéje kívánságát is figyelembe vennie. – Karácsony előtt a háztartási és a szórakoztatóelektronikai termékek mindig kapósak. Nálunk már október végén elkezdődött a vásárlások számának növekedése. Rendszerint december adja az éves forgalom 30 százalékát és az áruhitel továbbra is népszerű.

A vásárlók mintegy 25 százaléka veszi igénybe a részletfizetési lehetőséget – nyilatkozta Barabás Zsolt, egy elektronikai üzlet vezetője. Elmondta azt is, hogy keresettek a kenyérsütők és a DVD-írók, amelyek száz- és kétszázezer forint közötti áron kaphatók. Továbbra is divatos a síkpaneles plazmatévé és a play station, a 40–45 ezer forintba kerülő tévéjáték. A játékprogramokból is sok fogy, ami azt jelzi, már kevesebben másolják azokat, többen ragaszkodnak az eredetihez. A nyugatiakkal ellentétben nálunk azonban a „biztos szükség van rá” a fővezérelv a válogatáskor és a vasárnapot részesítik előnyben a vevők. Pénztárcáik pedig csak akkor nyílnak meg könnyen, ha gyerekekről van szó.

Csökkenő költekezés

Szabóék például csak praktikus dolgokat vesznek. Az asszony és a férje össze se meri számolni, mennyit költ a szülőknek, testvéreknek, keresztszülőknek szánt ajándékokra. A legtöbbet persze gyermekükre költik, neki mint egy tizenötezer forintért vásárol nak. A munka miatt még a beszerző akció idejét is nehezen szervezték meg. Akárcsak Sebes tyénék, akiknél az asszonyok indultak ezüstvasárnap belvárosi körútjukra. Úgy vélik, hogy kissé megkéstek az ajándékvásárlással, ezért is igyekeztek jól megfontolni, mire adnak ki pénzt. Divatosat, jól használható holmit kerestek. A családtagokra összesen húszezer forintot költhetnek, annak is a nagyobb része a gyerekekre jut. Az ünnepi díszítést pedig az előző évekből összegyűlt dolgokból oldják meg.

Ausztriából Sopronba

Sopronban ezüstvasárnap a kereskedők meghosszabbított nyitvatartással várták a vásárlókat. A határ közelsége miatt sokan Ausztriából is átjöttek vásárolni, mert a határ túloldalán vasárnap zárva vannak az üzletek. Álljuk a ver senyt az olcsó boltokkal, valamint a helyi kínai üzletekkel. A vásárlók száma és az elköltött összeg viszont évek óta csökken – állítja Kitzinger Ferenc, az egyik soproni sportruházati bolt tulajdonosa.

– Meggyőződésem szerint nem érdemes átjárni Ausztriába, mert itthon is bő a választék, az új termékek nagy része nálunk még mindig kevesebbe kerül, mint az osztrák boltokban. A soproni Arthoffer József és családja mintegy hatvanezer fo rintot szán a karácsonyi ajándé kozásra. Mint mondja, a rokonoknál finoman érdeklődnek, mit látnának szívesen a fa alatt. – Többnyire használati cikkeket, ruhát, valamint kozmetikai szere ket ajándékozunk – említi.

– A vásárlást általában a karácsony előtt néhány héttel kezdjük meg. A hétvégén jut idő erre, hiszen hét közben dolgoznunk kell. A Bécsi úti határkilépőn meg erősített szolgálatban dolgoztak a hétvégén. Régi Zoltán, a Soproni Határőrizeti Kirendeltség vezető jének tájékoztatása szerint az el múlt két napon az átlagosnál mintegy 15 százalékkal többen, 15–20 ezren lépték át a magyar–osztrák határt. 

Országszerte megemlékeznek a 100 éve született Mészöly Miklósról
Határon innen és túl számos konferencia, folyóirat foglalkozik az író életművével.
Az ónos eső veszélye miatt Győr-Moson-Sopron megyére is figyelmeztetést adtak ki
Az Észak-Dunántúlon valószínűleg az eső lesz a jellemző, de nem árt az óvatosság az utakon!
Benkő Tibor a hejcei légi katasztrófa áldozatainak emléke előtt tisztelgett
A koszovói KFOR-misszióból hazatérő szlovák An-24-es szállítógép 2006. január 19-én ütközött neki a Borsó-hegynek.
Az Európai Bizottság nyárig a felnőtt lakosság 70 százalékát beoltatná
Margarítisz Szkínász uniós biztos a koronavírus-járvány legyőzése érdekében bemutatott, gyakorlati útmutatásokat tartalmazó javaslatokat ismertette.
Gyász
Fájó szívvel emlékezünk SIPŐCZ PÁLNÉ szül.: Varga Éva halálának 2. évfordulója alkalmából. Csendes a temető, nem jön felelet. Arcomat mossák a keserű könnyek. Hideg sírköveden kezem pihentetem, itt vagyok nálad, rád emlékszem. Ha majd egyszer én is lehunyom a szemem, nem fáj semmi, mert ott leszel velem. Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökkre. Örökké szerető családod!
„Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el. Aludd szépen örök álmod, soha nem feledünk el. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk és rokonunk, ZOKOB MIHÁLYNÉ szül. Lázár Ágnes volt véneki lakos életének 89. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 22-én, pénteken 15 órakor lesz a győrszentiváni új temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, örök álmát őrizze béke és nyugalom. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Férjem, Édesapánk, Apósunk, Nagypapánk, Testvérünk, Sógorunk és Rokonunk, BEKE PÉTER volt hédervári kántor életének 71. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. január 22-én 15 órakor lesz a hédervári temetőben. Előtte engesztelő szentmise szűk családi körben 14.15 órakor. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és részvétüket egy szál virággal kifejezik. A járványra való tekintettel a részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A Gyászoló Család
„Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De egy könnycsepp a szemünkben érted él, egy gyertya az asztalon Érted ég. S bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, szívből szeretünk, s nem felejtünk Téged.” Fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Jó Feleségem, Édesanyánk, Nagymamánk, Anyósunk, Testvérünk, Sógornőm és Rokonunk, FEKETE LAJOSNÉ szül. Bánovits Ilona életének 83. évében váratlanul elhunyt. Temetése január 21-én, csütörtökön 13 órakor lesz a hédervári temetőben. Engesztelő szentmisét lelki üdvéért a temetés után, 13.45 órakor tartunk a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, örökre elmentél. Szereteted szívünkben örökké él.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyám, Nagymamánk, Testvérünk és Rokonunk, FELSŐ JÓZSEFNÉ szül. Török Mária életének 85. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Küzdöttem erővel, de mint a büszke fák, végül is ledőltem.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk, apósunk, testvérünk, rokonunk és szomszédunk, GERE ISTVÁN farádi lakos 78 éves korában, szerető családja körében csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 22-én, pénteken 13 órakor lesz a farádi evangélikus temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Csoda volt, hogy éltél és minket szerettél. Nem haltál te meg, csak aludni mentél.” Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, édesanyánk, nagymamánk, anyósunk és rokonunk, GŐSI JÁNOSNÉ szül. Budai Katalin ménfőcsanaki születésű, enesei lakos életének 66. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 21-én 13 órakor lesz az enesei temetőben. Kérjük, hogy a szeretet és a tisztelet jelét egy szál virággal fejezzék ki. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapám, nagypapánk, dédim, apósom és rokonunk, ID. BABOTH GÉZA tárnokréti lakos életének 93. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 21-én 13 órakor lesz a tárnokréti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Monda nékik Jézus: Én vagyok a feltámadás és az élet: Aki hisz énbennem, ha meghal is, él; és aki csak él és hisz énbennem, soha meg nem hal.” (János 11: 25-26) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, apósom, testvérünk, rokonunk és ismerősünk, KOZMA JÓZSEF a Kisalföld Volán nyugdíjasa életének 63. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. január 22-én, pénteken 14 órakor lesz a győr-szabadhegyi Szabadi úti új temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett testvérünk, keresztapám, nagybátyám és sógorom, LOVÁSZ LÁSZLÓ ERNŐ életének 69. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 21-én, csütörtökön 13 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, anyósom, testvérünk, sógornőnk és rokonunk, MARC GEORGINA életének 67. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása január 21-én, csütörtökön 15 órakor lesz Mosonmagyaróváron, a Feketeerdei úti új temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesapánk, Nagypapánk, Fiunk, Testvérünk és Rokonunk, OCSKÓ RÓBERT 55 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 18-án szűk családi körben megtörtént. Mindazok, akik szeretnének végső búcsút venni Tőle a szabadhegyi Szabadi úti temetőben, kegyeletüket a szülői sírnál róhatják le. Gyászoló család
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy szerettünk, RUGOVICS LAJOS életének 88. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 20-án 14 órakor lesz a beledi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk és rokonunk, SZALAY GYŐZŐNÉ szül. Simon Ilona életének 89. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2021. január 21-én, csütörtökön 14 órakor szűk családi körben lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél, most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Drága Édesanyánk, Isten Veled. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, ÖZV. NAGY SÁNDORNÉ „Marika madám” szül. Fazekas Mária lipóti születésű, csornai lakos életének 93. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 21-én 15 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. A temetés után, 16.45 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a premontrei templomban. Ezúton mondunk köszönetet a csornai napközi, a magyarkeresztúri, a pásztori gondozási központ és az óvári Karolina Kórház minden dolgozójának az áldozatos munkájukért, valamint mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Kérjük, hogy a szeretet és a tisztelet jelét egy szál virággal fejezzék ki. Tisztelettel kérjük a járványügyi szabályok betartását, és a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család „Földi utam végén kicsit még megállok, Isten áldását kérem még reátok.