Bevásárlási dugó a parkolóházban

Kezdetét vette a karácsonyi vásárlási láz polcokat, pultokat letakarító igazi bevásárlói rohama.

Feltorlódott kocsik, felháborodott autósok

Szombaton dél körül több olvasónk is jelezte, hogy a győri belvárosban idén megnyílt Jókai utcai parkolóházban káosz alakult ki. Az autósok felháborodtak, hogy csak lassan – fél, háromnegyed óra alatt – jutottak ki az épületből és a késés miatt még fizetniük is kellett. Néhány észrevétel szerint azonban a gondot nemcsak a parkolóházi rendszer hibája, hanem főként a közlekedők kulturálatlansága okozta. A parkolóházat működtető Győri Kommunális Szolgáltató Kft. igazgatója, Kovács Barnabás a Kisalföldnek elmondta: a bent töltött időt kell megfizetni. Tehát hiába rendezi a parkolási számlát a gyalog autójáért induló, ha azután tíz perc alatt nem tudja elhagyni az épületet, ki kell fizetnie a különbözetet. Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a jelzett időszakban csaknem kétszáz jármű volt a parkolóházban és szinte mind egyszerre, a belvárosi üzletek bezárásával egy időben akarta elhagyni parkolóhelyét. Ez szerinte óhatatlanul feltorlódást okoz, de nem jelent folyamatos gondot. Máshol – a városi utakon, a bevásárlóközpontok környékén – is ekkor alakultak ki dugók.

A megyeszékhelyen még a parkolóház is bedugult a vásárlók kocsijaitól, jelezve: advent utolsó napjai ban nemcsak a szívek, a pénztárcák is megnyílnak.

– Most kezdődik igazán a roham, eddig gyenge volt a forgalom. Gyengébb, mint tavaly, de ezt nem csak a pénzhiánynak tudom be, hanem a túlkínálatnak, a versenytársak szaporodásának is – mondta Boros Zsolt divatáru-kereskedő, aki már gyakorlott adventi vásározó. Tapasztalata szerint az olcsóbb, de jó minőségű holmikat keresik a vevők, ezért ő csak ilyet tart, a legdrágább darabja 4500 forintos.
 

Kenyérsütő, plazmatévé

A fajátékboltban idén a babaház, az öltöztethető mackófigura, a táncoló katicákkal ellátott, békebeli időket idéző zenélő doboz és a játék pizza a sláger, aminek variál hatók a feltétei. Az olcsóbb és a drágább zsonglőr- vagy ügyességi játékokat is keresik. Hermann Mónika szerint sokan a végére hagyják az ajándékok vásárlását, mert ahogy közeledik a karácsony, egyre nő a forgalom.

Azt is észreveszi az eladó, hogy általában más játékot talál érdekesnek a gyermek, és mást a szülő, akinek azért érdemes csemetéje kívánságát is figyelembe vennie. – Karácsony előtt a háztartási és a szórakoztatóelektronikai termékek mindig kapósak. Nálunk már október végén elkezdődött a vásárlások számának növekedése. Rendszerint december adja az éves forgalom 30 százalékát és az áruhitel továbbra is népszerű.

A vásárlók mintegy 25 százaléka veszi igénybe a részletfizetési lehetőséget – nyilatkozta Barabás Zsolt, egy elektronikai üzlet vezetője. Elmondta azt is, hogy keresettek a kenyérsütők és a DVD-írók, amelyek száz- és kétszázezer forint közötti áron kaphatók. Továbbra is divatos a síkpaneles plazmatévé és a play station, a 40–45 ezer forintba kerülő tévéjáték. A játékprogramokból is sok fogy, ami azt jelzi, már kevesebben másolják azokat, többen ragaszkodnak az eredetihez. A nyugatiakkal ellentétben nálunk azonban a „biztos szükség van rá” a fővezérelv a válogatáskor és a vasárnapot részesítik előnyben a vevők. Pénztárcáik pedig csak akkor nyílnak meg könnyen, ha gyerekekről van szó.

Csökkenő költekezés

Szabóék például csak praktikus dolgokat vesznek. Az asszony és a férje össze se meri számolni, mennyit költ a szülőknek, testvéreknek, keresztszülőknek szánt ajándékokra. A legtöbbet persze gyermekükre költik, neki mint egy tizenötezer forintért vásárol nak. A munka miatt még a beszerző akció idejét is nehezen szervezték meg. Akárcsak Sebes tyénék, akiknél az asszonyok indultak ezüstvasárnap belvárosi körútjukra. Úgy vélik, hogy kissé megkéstek az ajándékvásárlással, ezért is igyekeztek jól megfontolni, mire adnak ki pénzt. Divatosat, jól használható holmit kerestek. A családtagokra összesen húszezer forintot költhetnek, annak is a nagyobb része a gyerekekre jut. Az ünnepi díszítést pedig az előző évekből összegyűlt dolgokból oldják meg.

Ausztriából Sopronba

Sopronban ezüstvasárnap a kereskedők meghosszabbított nyitvatartással várták a vásárlókat. A határ közelsége miatt sokan Ausztriából is átjöttek vásárolni, mert a határ túloldalán vasárnap zárva vannak az üzletek. Álljuk a ver senyt az olcsó boltokkal, valamint a helyi kínai üzletekkel. A vásárlók száma és az elköltött összeg viszont évek óta csökken – állítja Kitzinger Ferenc, az egyik soproni sportruházati bolt tulajdonosa.

– Meggyőződésem szerint nem érdemes átjárni Ausztriába, mert itthon is bő a választék, az új termékek nagy része nálunk még mindig kevesebbe kerül, mint az osztrák boltokban. A soproni Arthoffer József és családja mintegy hatvanezer fo rintot szán a karácsonyi ajándé kozásra. Mint mondja, a rokonoknál finoman érdeklődnek, mit látnának szívesen a fa alatt. – Többnyire használati cikkeket, ruhát, valamint kozmetikai szere ket ajándékozunk – említi.

– A vásárlást általában a karácsony előtt néhány héttel kezdjük meg. A hétvégén jut idő erre, hiszen hét közben dolgoznunk kell. A Bécsi úti határkilépőn meg erősített szolgálatban dolgoztak a hétvégén. Régi Zoltán, a Soproni Határőrizeti Kirendeltség vezető jének tájékoztatása szerint az el múlt két napon az átlagosnál mintegy 15 százalékkal többen, 15–20 ezren lépték át a magyar–osztrák határt. 

„Ahogy a zápor elvonul” – Káprázatos olvasói felvételek Újkér határából
„Ahogy a zápor elvonult az Újkér határában lévő mezők felett, gyönyörű látvány fogadott. Rövid ideig megfigyelhető volt dupla szivárvány egy darabja is, amelynél a külső halványabb ív is látható, fordított színekkel” – írta a fotók mellé olvasónk.
Országos agrár tudásközponttá válhat a Szent István Egyetem
Jelentős javulást vár az agrárszakemberek képzésében a felsőoktatásért felelős államtitkár.
Búza- és árpaföldeket égettek fel a szíriai kormány ellen felkelők
A Törökország támogatását élvező felkelők mintegy 1200 hektár termést pusztítottak el.
Szeptemberben folytatódik a Mission: Impossible 7 forgatása
A stáb a megfelelő óvintézkedések betartásával, és először a külső felvételekkel kezd.
Gyász
„Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillagszemed. Vigyázunk az álmodra… Te csak aludjál! Kedves szerettünk, isten veled! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédink, testvérem, anyósom, HORNUNG JÓZSEFNÉ életének 101. évében csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 6-án, szombaton 14.30 órakor lesz a lázi temetőben. Előtte, 13.30 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a helyi templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Kit szívünkben érzünk, nem hal meg soha, kit lelkünkben látunk, nem hagy el soha. Az élet elmúlik, de az emlékek élnek, amíg élünk, őrizzük őket. Szomorú szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapám, nagypapánk, rokonunk és ismerősünk, NAJDEK LÁSZLÓ életének 73. évében, 2020. 05. 30-án, szentségekkel megerősítve visszaadta lelkét Teremtőjének. A kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban 2020. 06. 05-én 14 órakor szentmisével, majd 15 órakor a Szent Kereszt-temetőben, temetési szertartással búcsúzunk tőle. Tisztelettel kérnénk, hogy a temetésre szánt virágok és koszorúk árát a templomban és a temetőben erre a célra kihelyezett dobozba helyezzék, vagy utalják át a kapuvári Lumniczer Sándor-kórház krónikus belgyógyászati osztálya „A remény hal meg utoljára” Alapítvány javára. (Számlaszám: 10404986-50526874-52661001.) Közleménybe: Najdek virág. Ezúton szeretnénk kifejezni hálánkat a belgyógyászati osztály főorvos asszonyának, orvosainak, nővéreinek és ápolóinak az irányunkban több alkalommal is kifejezett önzetlen segítségükért, munkájukért. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban bármilyen módon osztoznak. Gyászoló család
„Megállott a szívem, mely értetek dobogott, ajkam bezárult, mely értetek aggódott. Most szívemből kérem Tőletek, szeressétek egymást, mert én már elmegyek. Szeretetem ott hagyom köztetek, isten veletek! Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédink, anyósunk, testvérem, sógornőnk és rokonunk, MÉHES ÁGOSTONNÉ szül. Éliás Rozália életének 97. évében csendesen elhunyt. Temetése június 5-én, pénteken 16 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei „Örökké él, kit szeretnek, nem halnak meg az anyák, fejüket lehajtva útra kelnek, s vigyáznak ránk odaát.
„Most küzdelmed véget ért, az Isten szólít el, de a szeretet nem hal meg, mindig velünk leszel. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, apósunk, nagypapánk, testvérünk, sógorom, rokonunk és barátunk, MORVAY GYULA életének 83. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása június 5-én, pénteken 14 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Ne emlékezz rám búsan, rokon, barát, add meg a könnyet, de élj és szeress tovább. Addig vagyok, míg élek szívetekben. Ember voltam mindig, ezért szeressetek. Gyásztól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, anyósunk és rokonunk, PÓLYA ANDRÁSNÉ szül. Kiss Judit méltósággal viselt, súlyos betegség után, 2020. 05. 26-án, életének 74. évében örökre megpihent. Temetése 2020. június 5-én 14 órakor lesz a győr-ménfőcsanaki Hegyalja úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Férjem, Édesapánk, Nagypapánk, Apósom, Testvérünk és Rokonunk, PAMMER BÉLA 62 éves korában csendesen elhunyt. Szeretett halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. 06. 05-én, pénteken 12 órakor lesz polgári szertartás szerint a rajkai temető ravatalozójában. Kérjük, hogy a gyászolók együttérzésüket egy szál virággal fejezzék ki. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek. (Juhász Gyula) Tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy Kedves Édesanyánk, Anyósunk, Nagymamánk és Rokonunk, KILÁCSKÓ LÁSZLÓNÉ szül. Kovács Etelka életének 85. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. június 6-án, szombaton 13 órakor lesz a lébényi evangélikus temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Többé soha nem gyúl ki halvány-furcsa mosolya. Szegény a forgandó, tündér szerencse, hogy e csodát újólag megteremtse. (Kosztolányi Dezső) Szomorú szívvel tudatjuk rokonainkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel, hogy VECSEY TAMÁS órás 2020. május 22-én, életének 74. évében elhunyt. 2020. június 5-én, pénteken 15 órakor a mosoni temetőben veszünk végső búcsút tőle. Megköszönjük mindazoknak az együttérzését, akik osztoznak fájdalmunkban. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló családja
„Úgy volt ő jó, ahogy volt, ahogy élt, hitt és remélt. Ahogy szeretett, ahogy az emberekre tekintett. Úgy volt ő jó, ahogy volt, bárcsak volna, bárcsak lenne még.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, MOLNÁR ISTVÁN „Lisztes” életének 69. évében, türelemmel viselt betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 5-én, pénteken 17 órakor lesz a bőnyi temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 16.15 órakor tartunk a helyi katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, anyósom és rokonunk, WELLNER ERNŐNÉ életének 79. évében elhunyt. Temetése 2020. június 4-én, csütörtökön 16 órakor lesz a himodi temetőben. Előtte, 15.35 órakor engesztelő szentmise a helyi kultúrotthonban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapám, nagypapánk, apósom, sógorunk, keresztapám és rokonunk, GEREZSDI ZOLTÁN postás Zoli életének 79. évében, rövid szenvedés után elhunyt. Temetése 2020. június 5-én, pénteken 17 órakor lesz a pázmándfalui temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 16.30 órakor mondatunk a helyi katolikus templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, TAKÁCS PÉTER a Győri Likőr Zrt. nyugdíjasa életének 69. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 5-én, pénteken 11 órakor lesz a győri Szentlélek-templom altemplomában, gyászmisével egybekötve. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel és soha el nem múló szeretettel emlékezünk DÖBRÖNTEI SÁNDORNÉ szül. Benkovics Zsuzsanna halálának 5. évfordulójára. Kétség nem győzhet rajtad itt, hulljon bár könnyek árja: akit szerettél, nincs-e mind veled, szívedbe zárva? (Emily Brontë) Szerető családod
Szomorú szívvel emlékezünk, MOLNÁR IRÉN volt szárföldi lakos HALÁLÁNAK 15. ÉVFORDULÓJÁRA. Múlnak az évek, de a lélek nem feled, mert összeköt minket az emlék és a szeretet. Testvéreid és családjuk
Soha el nem múló szeretettel emlékezünk ŐSZIK LÁSZLÓ halálának 48. és FARKAS ANNA halálának 14. évfordulóján. Szerető fiatok, János és családtagjai