Életstílus

2018.03.28. 09:00

Baracskay Angéla: mindig a konyhában van a buli

Baracskay Angélát már nagyon fiatalon a jövő nagy tehetségének kiáltották ki neves gasztronómiai szaklapok, Magyarországon és külföldön is számos Michelin-csillagos étteremben dolgozott a közelmúltban.

Március 26-tól az Ide süss! – Az ország nagy cukrászversenye című gasztrorealityben láthatjuk a Viasat 3-on, ahol a műsor egyik zsűritagjaként értékeli az amatőr cukrászok költeményeit.


1. Milyen gyakran főz csak saját maga, a család vagy a barátok örömére?

Szinte mindennap főzök, ha az időm engedi. A konyhán nem, mert ott izgulok a mai napig, hogy egy szakács, mit szólna hozzá. Amint jó az idő, a barátaim nálam vannak és együtt bográcsozunk. 

 

2. Van kedvenc alapanyaga? Mi az?

Rengeteg, és mindig az adott szezon szerint főzök vagy dolgozom a konyhán is. De bármikor le lehet venni a lábamról egy kacsa- vagy bárányétellel, a hétköznapokban viszont ritkán eszem húst, ilyenkor a sütőtök és a cékla az örök kedvenc.

 

3. Mi az, amivel soha nem lenne hajlandó dolgozni? Miért?

Munka közben nincs ilyen, hogy nem vagyok hajlandó dolgozni, mindennel kell és alázattal kell az alapanyag felé fordulni. Otthon viszont nagy levegőt kellene vennem, ha pacallal vagy borjúlábbal kellene valamit főzni. Nem is hiszem, hogy sikerülne.

 

4. Ha választhatna, kivel készíttetné el magának a tökéletes reggelit?

A legjobb barátnőmmel, Noémivel. Volt szerencsém vele együtt is lakni. Aki tudja, milyen a jó brunch, az jelentkezzen hozzá feltétlenül. 

 

5. Mi lenne a tálcán? 

Avokádó és friss zöldségek, tükörtojás Zahtar fűszerkeverékkel, sült, füstölt tofu, bacon és sok-sok kenegetős. 

  

6. Mióta tud főzni?

Hogy tudok-e, azt nem tudom, de körülbelül 14 éves lehettem, amikor már én főztem mindent karácsonykor, kizárólag Jamie Oliver-szakácskönyvekből. Azt hiszem, én voltam az egyik legnagyobb rajongója. 

 

7. Milyen típusú ételeket fogyaszt a legszívesebben?

Alapvetően mindent megeszek, szokták is mondani, hogy hálás vendég vagyok. Sőt, a legnagyobb bajom általában, hogy mindent meg akarok kóstolni. Otthon viszont egészségtudatos konyhát viszek, amennyire tehetem. Minőségi alapanyagokból a lehető legjobbat kihozni, és rettentően szeretem a vietnami és az indiai konyhát.

 

8. Fontosnak tartja az egészségtudatos táplálkozást?

 Számomra lételem, hogy mindig odafigyeljek a megfelelő étkezésre. Az állandó, napi 15 órás munka mellett a legfontosabb, hogy normálisan étkezzek. Valamiből erőt kell meríteni.

 


9. Mit tesz ennek érdekében?

Próbálom a sportolást rendszerességgel beiktatni az életembe. A három kutyámnak hála a reggeli séták adottak. Nagyon szeretek úszni, még Londonban is megtaláltam a legközelebbi uszodát, ahova eljártam, amint szabadnapom volt. Emellett odafigyelek, mi van a hűtőben, és ha erőltetve is, de reggelizni mindenképp leülök még munka előtt.

 

10. Mi volt a legemlékezetesebb konyhai baki, amit nem szeretne megismételni?

Mai napig szinte minden hónapban egyszer előfordul, hogy felteszem a tejszínt és mire észbe kapok, már házi vajat készítettem. Ez az átka, mikor sok mindent szeretnék egyszerre megcsinálni, fejben tartom a tempót, csak a tejszín gyorsabb nálam.

 

11. Melyik konyhai eszközt tartja valóban nélkülözhetetlennek?

Egy jó sütő, egy jó kés és egy jó fogású kézi habverő. Ezekkel szinte mindent meg lehet oldani.

 

12. Mi az, amit soha nem használna?

Mindent használok, ami az adott konyhában a rendelkezésemre áll. Ha valamit nem ismerek, és új konyhai eszköz, akkor összecsiszolódunk. 

 

13. Milyen az ön számára az ideális konyha?

Más, amikor a munkához szükséges konyháról beszélek és más, mikor az otthoniról. Az otthoni a legfontosabb helyiség az életemben. Szokták is mondani, hogy mindig a konyhában van a buli. Nálam ez hatványozottan igaz. Tiszta, letisztult és világos, ahol megjelenhetnek a színek és száll a finom illat.

 

+1 

A kedvenc étele: téli quinoasaláta


Hozzávalók: 1 pohár quinoa átmosva és két pohár vízben megfőzve (mikor farkincái lesznek, már jó), 2 cékla felkockázva, 1 sütőtök (még édesebb édeskrumpliból) felkockázva, 3 ek. tökmag, 3 ek. napraforgómag, 3 ek. szezámmag, 3–4 ek. aszalt vörös áfonya, 1 avokádó felkockázva, 1–2 tk. reszelt gyömbér, 1–2 gerezd fokhagyma, 1 tk. római kömény, olívaolaj, só, 3–4 ek. datolyaméz, 1/2 citrom leve és héja, 1/2 csokor koriander


Elkészítés:

1. A quinoát átmosom és felteszem főzni alacsony lángon. Kb. 10–12 perc alatt kész is van. Utána hideg vízben lehűtöm és hagyom lecsöpögni a felesleges vizet.

2. Közben a sütőtököt és a céklát olívaolajban átforgatom és sütőbe teszem 180 fokra, míg szép aranybarna nem lesz a tök. Érdemes két tepsiben készíteni, mert a céklának kb. még 15 perc kell, hogy tökéletesen átsüljön. Szintén hagyom kihűlni.

3. A magokat még a meleg sütőbe beteszem kb. 8–10 percre, hogy átpiruljanak. Jobban szeretem az intenzív pörköltízt.

4. Ezután pedig nincs más hátra, mint hogy összekeverem a hozzávalókat. Sózom, adok hozzá római köményt, egy kis olívaolajat, datolyamézet, a citrom levét és reszelt héját. Közben kóstolgassátok, mert lehet, nektek több méz vagy akár gyömbér is mehet még bele, vagy pont fordítva, kevesebb fokhagyma. A végén pedig megszórjuk aprított korianderrel és avokádóval. (Így nem mellesleg jó színes salátánk is lesz, a zöld a pirossal csak úgy táncol.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!