Váltás

2020.09.10. 13:38

Akár nagy baj is lehet, ha nem cseréljük le időben a sminkszereket

Egy szemspirált például hat hónap után mindenképp ki kell dobni.

Forrás: Shutterstock

Minden nő őrizget a neszesszerében olyan kozmetikumokat, amelyekről tudja, hogy már rég meg kellett volna válnia tőlük, csakhogy a szívéhez nőttek. De vajon meddig használhatók a különböző termékek? Általában a felbontás idejétől számítandó 6, 12 vagy 24 hónap szerepel rajtuk – írja a Vasárnap Reggel.

Mikor kell megválnia tőlük?

Szempillafesték: 3–6 hónap napi használat után vagy akkor, ha rossz szagúvá, csomóssá válik

Amikor kisminkeli vele a szempilláit, akkor az azokon található baktériumok rákerülnek a kozmetikum keféjére. Ezért is javasolják a szakemberek, hogy soha ne adja kölcsön szempillafestékét a barátnőjének, mert ezzel megfertőzheti a szemét.

Alapozó és korrektor: az összetevőktől függően 6–12 hónap használat után

Minél többször ér hozzá a termékhez, annál több szennyeződés kerül rá. Ezért ezeket a készítményeket gyakran pumpás vagy applikátoros kiszerelésben árulják, így tovább megőrzik szavatosságukat.

A vizes alapozók általában csak 6 hónapig alkalmazhatók, de ez persze attól is függ, hogy milyen gyakran és mennyire óvatosan használja őket. Jó hír, ha száraz a bőre: az olajos alapozók egy évig is bírhatják!

Rúzs és kontúrceruza: 2 év után

A nők kedvenc szépítőszere egészen sokáig kitart. A szájkontúrceruza szintén bírja a strapát, ami annak is köszönhető, hogy hegyezéskor eltávolítja a felső rétegét. Viszont ha a termékek állagán, illatán vagy színén változást észlel, akkor sajnos ki kell dobnia őket.

Szemfesték és pirosító: 2 év után, vagy ha elkezd morzsálódni

Akár sokszínű palettát használ, akár egyetlen árnyalathoz ragaszkodik, észrevehet a festék felületén egy csomósabb réteget. Ez annak a következménye, hogy az applikátorról olajos maradvány kerül rá, amely idővel megkeményedik. Próbáljon az új színekhez minden alkalommal tiszta ecsetet/applikátort használni, hogy minél kevesebb legyen rajtuk a lerakódást.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!