Járvány

2020.12.04. 06:55

A világban az iskolás korú gyerekek kétharmadának nincs otthon internete

A digitális szakadék már a világjárvány kitörése előtt egyre mélyítette az egyenlőtlenségeket, a legszegényebb háztartásokból, valamint távoli vidékekről vagy alacsony jövedelmű országokból származó gyermekek egyre inkább lemaradtak társaiktól és vajmi kevés esélyük volt a felzárkózásra.

A schoolgirl receives lessons via Whatsapp in the district of Port Bouet in Abidjan on April 21, 2020. - A group of private college teachers teaches free lessons with students after the Ivorian Ministry of National Education initiated on April 9, 2020, teaching on television for primary and secondary school children following the closure of schools in the country following the outbreak of the COVID-19 coronavirus. (Photo by ISSOUF SANOGO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: ISSOUF SANOGO

Az iskolás korú gyerekek kétharmadának világszerte nincs otthon internete – állapította meg az ENSZ kedden közzétett jelentésében, holott a pandémia miatti iskolabezárások miatt ez létfontosságú lenne az online oktatásukhoz.

Összességében mintegy 1,3 milliárd három és 17 év közötti gyermeknek nincs az otthonában internet. De a 15 és 24 év közötti korosztályba tartozók 63 százalékának otthonában szintén hiányzik az internet – emelte ki az UNICEF és a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) közös jelentése, amiről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.

Ez már „több mint digitális szakadék, ez már inkább digitális kanyon” – figyelmeztetett Henrietta Fore, az UNICEF elnöke közleményében. Az internetkapcsolat hiánya megakadályozza, hogy a fiatalok a modern gazdaságban versenyezhessenek, és elzárja őket a világtól – tette hozzá.

A jelentés megállapításai különösen aggasztóak a jelenlegi helyzetben, amikor a pandémia miatt bezárnak az iskolák, és több százmillió gyereknek virtuálisan kellene tanulnia. „Ne kerteljünk: az internethozzáférés hiánya a következő generáció jövőjébe kerül” – fogalmazott.

A jelentés szerint a digitális szakadék már a világjárvány kitörése előtt egyre mélyítette az egyenlőtlenségeket, a legszegényebb háztartásokból, valamint távoli vidékekről vagy alacsony jövedelmű országokból származó gyermekek egyre inkább lemaradtak társaiktól és vajmi kevés esélyük volt a felzárkózásra.

A szegény országokban minden húsz iskolás közül egynek volt otthon internete, míg a gazdag országokban élő iskolásgyerekek közül tízből kilencnek.

A Szaharától délre fekvő afrikai országokban és a Dél-Ázsiában élő gyerekek jutnak a legkisebb számban internethez: az ezekben a régiókban élő gyerekek közül tízből kilencnek nincs az otthonában internet.

A városi és vidéki környezetben élő gyerekek internethozzáférésében is nagy a különbség: a városi gyerekek 60 százalékának nincs internete otthon, a vidéken élők esetében azonban 75 százalék ez az arány.

Az ITU elnöke, Houlin Zhao közleményében kiemelte, hogy a vidéken élők bekapcsolása továbbra is nagy kihívás. A jelentés arra is figyelmeztetett, hogy még azok a gyerekek sem biztos, hogy használni tudják a netet, akiknek az otthonában van internetkapcsolat. Sok gyerekeknek házimunkát kell végeznie vagy dolgoznia kell, vagy a háztartásban nincsenek megfelelő digitális eszközök. Emellett a jelentés szerint a lányoknak kevésbé van lehetőségük az internet használatára, mint a fiúknak. Ezzel kapcsolatban a jelentés készítőinek nincsenek pontos adatai, arról azonban igen, hogy mekkora a különbség összességében a férfiak és nők internethozzáférése között.

2019-ben világszerte a férfiak 55 százaléka, a nőknek pedig 48 százaléka használta az internetet. A különbség a szegény országokban és szegényebb régiókban sokkal jelentősebb. Afrikában például a fiúk és férfiak 37 százaléka, a lányok és nők 20 százaléka használta tavaly a netet az ITU adatai szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!