Ország-világ

2020.11.14. 10:30

A tokaji aszúnak nemcsak a nedűje, de a hordója is világhírű lett

Egy skót whiskylepárló rákapott a tokaji hordó ízére. Már az ötödik tokajis palackozást dobták piacra.

A magyar borok között kétségkívül az egyik leghíresebb és legnépszerűbb a tokaji. Egy prémium italokkal foglalkozó magyar családi vállalkozás (WhiskyNet) már évek óta kombinálja a tokaji aszú egyedi, édeskés aromáit és a skót single malt whiskyt. Sokáig kutattak a megfelelő partnerek után. Erre a feladatra a legalkalmasabbnak az Arran skót lepárló tűnt, amely már nemzetközi szinten is letette névjegyét a whiskyvilágban – írja az Origo.

A magyar cég ide küldött ki 2019 júliusában a Patricius Borászat együttműködésével gondosan kiválasztott 5 db 136 literes tokaji aszús hordót, amelyekbe aztán utóérlelés céljából egy több mint 10 éves single malt whiskyt töltöttek. 2020 őszére így született meg az Arran 12 éves Tokaji Cask Finish.

A tokaji hordók édessége, mazsolás aromavilága kiváló gazdagságot és harmóniát kölcsönöz az Arran citrusos gyümölcsös, vaníliás whiskyjének.

Nem véletlen, hogy ez már az ötödik alkalom, amikor a lepárló single maltját a tokaji aszú hordó dongái teszik egészen felejthetetlenné. Ebben a palackozásban is kellemesen játszanak az édes aromák a whisky gyümölcsös ízeivel.

Nemrég újabb itallal gazdagodott a tokaji hordós különlegességek sora. A francia rumgyártó Clément tokaji hordós érlelésű palackozása jelent meg Rhum Clément Rare Cask Tokaji Finish néven ugyancsak a WhiskyNet közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!