Kirándulás

2020.06.17. 07:00

A Remete-barlangoknál dudaszó fogadta a Hazajárót (videó)

Ki ne ismerné a jellegzetes látképet, ahogy a Duna egy merész kanyarulattal áttöri magát az egykor összetartozó vulkáni hegyrendszer, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny között. Mindkét oldalról ikonikus a látvány, amelyet sokan megénekeltek már. A Hazajáró most annak járt utána, hogy mit rejt a díszes kirakat.

Vízen, földön és levegőben, először a Duna bal partjának ismert és ismeretlen helyszíneit járva kereste a Hazajáró című műsor legutóbbi adása a választ arra a kérdésre, hogyan képes megmaradni a Dunakanyar ősi szelleme, a települések sajátos identitása és arculata a tömegturizmus, a terjeszkedő agglomeráció és a tömeges betelepülés hatásai közepette. Hogy a Duna eme szép zuga ne hajoljon meg a lélektelen, tájidegen eszmék előtt, hanem éppen hogy hozzá idomuljon az, aki turistáskodni vagy élni jön ide.

A köztévé M5 csatornája népszerű honismereti műsorának stábja a Fenyves-hegyről pillantja meg a Dunakanyart. A Lózsi-völgyön keresztül ereszkedik le Verőcére, majd a szomszédos Kismarosra. Börzsönyliget, majd a Nagy-Kőszikla után következik Törökmező, ahonnan újabb kilátópontok érintésével emelkedik fel a Hegyes-tetőre. A túrázók ezután a Remete-barlangot útba ejtve ereszkednek le Nagymarosra, ahonnan végül Zebegénybe tekernek.

A hazajáró legutóbbi adását itt tudja megtekinteni:

A kirándulók útjuk során találkoznak mások mellett Heinczinger Mikával, a Misztrál együttes tagjával, aki dudaszóval fogadja őket a zebegényi Remete-barlangoknál, de elbeszélgetnek Bethlen Farkassal, a verőcei Kárpát Haza-templom megálmodójával és Grandpierre Atilla csillagásszal, a Vágtázó Csodaszarvas énekesével is.

Mi is az a Hazajáró?

A Hazajáró honismereti műsor hétről hétre bakancsot húz, és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait, és megismerje hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, a Felvidéken, Kárpátalján, a Délvidéken, a Muravidéken, az Őrvidéken és belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval halad vándorútja során. A Kárpátok fenséges gerinceitől várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át patinás városokig – megannyi magyar emlék kíséri a Hazajáró soha véget nem érő útját.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!