fontos kritériumok

2021.06.05. 07:27

Tudja, mi alapján érdemes napszemüveget választani?

Sokak számára a napszemüveg csak divatcikk, trendi kiegészítő, feltűnő márkajelzéssel a szárán, de ne felejtsük, elsődleges és legfontosabb célja a szem védelme.

Close-up of face of young summer sexy woman wearing hat and sunglasses. Outdoors lifestyle portrait

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kaponia Aliaksei

A Bors cikkéből kiderül, milyen jelölést kell keresni a napszemüvegen, ha biztosra akar menni. Sokak számára a napszemüveg csak divatcikk, trendi kiegészítő, feltűnő márkajelzéssel a szárán, de ne felejtsük, elsődleges és legfontosabb célja a szem védelme. Ön mi alapján választ?

Fontos az apró betűs rész

Ha már van napszemüvege, de fogalma sincs, hogy hol vette, vagy, hogy mennyire hatékonyan segít a napsugárzás ellen, akkor nyugodtan keressen fel egy optikát.

Olyan napszemüveget szabad csak vásárolni, ami 100 százalékban kiszűri a káros uv sugarakat – mondta a Borsnak Wölfinger Dominik, a Style Optika Budapest optikusa.

Ezért érdemes megnézni bevásárlóközpontokban árusítottaknál is, hogy feltüntették-e rajta az „UV 400“ jelzést, ami azt jelenti, hogy 400 nanométer alatt minden sugárzástól megóv. Ennek ellenőrzését bármely optikai szaküzletben elvégzik.

Ellenállóbb a műanyag lencse

Az első és legfontosabb, a már említett 100 %-os szűrés. A második, hogy még nagyon erős napsütésben is védjen a káprázásokkal, vakító fénysugarakkal szemben. Végül, hogy minőségi, kontrasztos képet lássunk. Dioptriás napszemüveg is kapható, ilyeneket optikai szaküzletben készítenek. Ma már 99 százalékban műanyag lencséket alkalmaznak. Előnye, hogy sokkal könnyebb, mint az üveg, por és párataszító réteggel van ellátva, és a felületkeményítés miatt ellenállóbb a karcolásokkal szemben.

A színezés nem függ össze a sugarakkal

A lencsék rengeteg színben elérhetőek, akár átmenetes színezéssel is. Jogosan vetődik fel a kérdés az emberben, hogy vajon melyik véd a legjobban? Az, amelyik a legsötétebb?

A lencse színezése nincs összefüggésben az uv sugarak elnyelésével. A sötétebb lencse a fényáteresztést csökkenti, ettől lesz napszemüveg.

Azok a lencsék, amelyek színtelenek, vagy csak nagyon enyhén színezettek a 0. osztályba tartoznak. Ezek leginkább belső térben vagy borús időben használhatóak. Az 1-3. osztályba kerülnek az enyhén-, közepesen -, erősen színezett lencsék, amelyeknek használata gyenge-, közepesen erős-, vagy erős napsütésben javasolt. Fontos tudni azt, hogy ezek a kategóriák éjszakai vezetéshez nem alkalmazhatóak. A 4. osztályúak extra erős napsütésben például gleccsersízésnél nyújtanak kényelmes látást, azonban ezek a szemüveglencsék már nappali vezetéshez sem alkalmasak, mert fényáteresztésük kevesebb, mint 5%!

Csak zsebkendővel ne!

A tisztás az optikus szerint ugyanúgy kell, hogy történjen az olcsó és a drága termék között is. „Ehhez alkoholmentes szemüvegtisztító sprayt és 100 százalékosan mikroszálas kendőt használjunk, mert az nem karcolja meg a lencsét, szemben például a papír zsebkendővel, ami keményebb anyag” – mondta Wölfinger Dominik optikus.

Vezetőknek jó a polarizált

Sokan nem tudják mit is takar pontosan a polarizált lencse kifejezés. Azoknak igazán ajánlott, akik autót vezetnek. Ennél a lencse a vízszintesen érkező vakító fénysugarakat tökéletesen kiszűri, például vezetés közben az aszfaltról visszacsillanó fényeket. Csökkenti a káprázást, ennek köszönhetően sokkal jobb látásélményt biztosít – mondja az optikus.

Keretforma választás

Választhatunk a kisebb formáktól kezdve, a klasszikuson át, akár extrém nagy méretű napszemüveget is. Vajon számít, hogy mekkora a lencse felülete?

A keret rendelkezhet akár vékony-, akár vastag szárral is, egy a fontos, hogy olyat válasszunk amely számunkra a legkomfortosabb, jól illeszkedik arcunkhoz. Lehetőleg olyan méretet válasszunk, amely minél jobban lefedi a szemünk körüli részeket is. Sportoláshoz olyan napszemüveget válasszunk, aminél a napszemüveg keret strapabíró, az izzadtságnak jól ellenáll, kényelmesen illeszkedik az arcunkhoz.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!