grassland-hu

2021.05.18. 18:13

Megalakult a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat

A közvélekedés a környezeti értékeket főképp az erdőkkel társítja, noha a gyepek is rendkívül értékesek, hiszen Magyarországon ezekhez kötődik a védett növényfajok kétharmada, a védett állatfajok fele.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A gyepes élőhelyek védelmére létrehozott Grassland-HU projekt részeként megalakult a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat (GYTSZ) – közölte a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. kedden az MTI-vel.

A szervezet a következő hónapokban felveszi a kapcsolatot a földhasználókkal, hogy fölhívja a figyelmüket a gyepes élőhelye értékeire, megismertesse velük a természetvédelmi szempontból helyes gazdálkodási gyakorlatokat, összehangolja a természetvédelem és a mezőgazdaság érdekeit.

Hozzátették, hogy a közvélekedés a környezeti értékeket főképp az erdőkkel társítja, noha a gyepek is rendkívül értékesek, hiszen Magyarországon ezekhez kötődik a védett növényfajok kétharmada, a védett állatfajok fele.

A közlemény idézi az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkárát, aki hiánypótlónak tartja a szervezetet. Balczó Bertalan szerint fontos, hogy a gyepek természeti értékei ne sérüljenek a földhasználat során, ezért olyan kompromisszumos gyepkezelési módszereket szorgalmazott, amelyek minden érdekelt számára előnyösek.

Tájékoztatása szerint a környezet- és természetvédelmi projekteket segítő LIFE programból jelentős támogatás jut a gyepes élőhelyekre, amelyek között országos jelentőségű védett területek is vannak. Magyarországon mostanáig 38 belföldi koordinálású LIFE-projekt több mint 86 millió eurót használhatott fel, megvalósításukhoz a kormány évente 400 millió forint önerő-támogatást biztosít.

A Grassland-HU 2019-ben jött létre csaknem 5 milliárd forintos költségvetéssel, 60 százalékos EU-támogatással – olvasható a Grassland-HU honlapján.

A projekt kedvezményezettje és koordinálója a Herman Ottó Intézet, amely 14 projektpartnerrel működik együtt. A 2026 végéig tartó projektben a tervek szerint elkészül többek között egy országos gyepstratégiai terv, kísérleti jelleggel egy, az inváziós fajok elleni riasztórendszer, továbbá modellgazdaságok, valamint tartanak több szemléletformáló rendezvényt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!