ami a bőrnek ártalmas...és ami nem

2021.05.12. 15:58

Kozmetikai kisokos: szabad vagy tilos?

Vannak olyan kozmetikai szabályok, amelyeket nem árt megfontolni. Most megválaszoljuk azokat a kérdéseket, amelyek bizonyára Önben is felmerültek már!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ártalmas...,

...ha állandóan ki van lakkozva a körmöm?

Ez valóban nem tesz jót a körmének, ugyanis az a lakk alatt nem tud levegőzni. Ez elsősorban a száraz, töredezésre hajlamos, vékony körmöt gyengíti, ugyanúgy, mint a körömlakklemosók gyakori használata. Sokkal jobb, ha időnként beiktat egy-egy „lakkmentes időszakot”, amikor ápolóolajokkal kényezteti a körmét és a körülötte lévő bőrt.

...ha rozaceás bőrrel szaunába megyek?

A szauna magas hőmérséklete kitágítja az ereket, és fokozza a vérbőséget, ez pedig hosszú távon a rozacea rosszabbodásához vezet.

...ha esténként nem mosom le a sminkemet?

Ez tilos! Rendkívül lényeges ugyanis, hogy a bőr éjszaka, a regenerálódás időszakában alaposan meg legyen tisztítva, különben nem tudja felszívni a krémek ápoló hatóanyagait.

...ha a körmömre ránövő bőrt ollóval levágom?

Megteheti, de csak ha nagyon zavarja, és ekkor is csak fent, a sarkoknál vágja ki a bőrt! Lent, a körömágynál se ollót, se más kemény szerszámot ne használjon, különben a bőr még erősebben fog visszanőni. Hasznosabb, ha inkább speciális olajokkal ápolja ezt a területet.

...ha naponta használok arcradírt?

A mindennapos peeling még a normál bőrt is túlságos igénybe veszi! A radírozás a bőr megújulási folyamatát hivatott támogatni, ám ilyen gyakoriság mellett ezzel épp ellentétes hatása lehet a műveletnek. Az viszont kétségtelen, hogy a pattanásos, nagy pórusú bőr állapotán javíthat a heti egyszeri átdörzsölés.

...ha lejárt szavatosságú terméket használok?

Minden kozmetikai terméknél alapszabály: amint megváltozik az állaga vagy az illata, rögtön ki kell dobni! Ez a helytelen tárolás következtében a szavatossági idő lejárta előtt is előfordulhat. A túl hosszú ideig használt krémeknél megnőhet az allergia kockázata. Az is előfordulhat, hogy kórokozók és szennyeződések kerülnek a termékbe, mivel a szavatossági idő lejárta után a konzerválóanyag már nem hatásos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!