Kívülről-belülről táplált fiatalság

2021.04.09. 08:17

Melyik szervünknek mire van szüksége az egészséghez?

Fakó bőr, gyengébb szem, lassabban forgó agy: az öregedés ijesztő tünetei. Pánikra azonban nincs ok. Helyes étkezéssel lelassíthatjuk az időt – anélkül, hogy vagyonokat hagynánk plasztikai sebésznél vagy orvosi rendelőkben.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az öregedés az élet természetes velejárója, ahogyan az ezzel együtt járó testi-szervi változások is. Ahogy múlik az idő, egyre-másra vesszük észre magunkon a változásokat, némelyekre felkészülünk, mások váratlanul érnek, megint más változásokat pedig csak sejtünk, érzünk, de nem látunk, hiszen a szervi változások korántsem annyira szembetűnőek, mint a mélyülő ráncok a száj körül vagy az őszülő hajkorona.

Mivel természetes folyamat, megállítani nem lehet, bármennyire is szeretnénk, nem forgathatjuk vissza az idő kerekét, viszont lassíthatunk rajta. Nem a méregdrága és sokszor visszatetsző eredménnyel járó plasztikai beavatkozásokra gondolunk. Elég egy jól megválasztott étrend hozzá, erre tesz javaslatot a Fanny magazin alábbi összeállítása.

Szív

Az évek múlásával az érfalak és az artériák veszítenek rugalmasságukból, merevebbek lesznek, emiatt a szívet a szervezet keményebb munkára fogja, hogy a test minden részére vért pumpáljon. Ráadásul a szívizomzat is öregszik, az izomsejtek száma csökken, romlik a szív teljesítőképessége.

Étkezési javaslat:

A különböző bogyós gyümölcsök (eper, fekete ribizli, áfonya, vörös áfonya, cseresznye) antociánokban és flavonoidokban gazdagok, ezek segítik az erek tágulását, így a véráramlást. A paradicsom (főve is!) remek hatással van a szívre, hiszen likopinforrás, így csökkenti a szervezet koleszterinszintjét. A magas kakaótartalmú étcsoki pedig gyulladáscsökkentőként és antioxidánsként védi a ketyegőnket.

Szem

Először csak a könyvet tartjuk távolabb vagy közelebb a szemünkhöz, egy idő után már szemüveget biggyesztünk az orrunkra, hogy lássuk, mit ír a kijelző. A szem romlása is teljesen természetes folyamat, fontos viszont, hogy ezt a romlást orvosunkkal kövessük nyomon. A komolyabb betegségeket, a makuladegenerációt (ami a vakság leggyakoribb oka) vagy a diabéteszes ideghártya-betegséget így lehet kiszűrni. Arról nem is beszélve, hogy a megfelelő szemüveg kiválasztásában is csak szakember segíthet.

Étkezési javaslat:

A kivi, a spenót, a sütőtök, a cikória, a cukkini fontos, antioxidánsban gazdag ételek, nagy mennyiségben tartalmaznak zeaxantint és luteint, amelyek segítik a szem egészségének megőrzését és csökkentik a látószervünk gyulladásait.

Bőr

Szeretjük vagy nem, a megereszkedett bőr, a ráncok az élet velejárói. Húszas éveink végétől a bőr veszít a rugalmasságából, kevesebb kollagént termel a szervezet, és ennek következtében megjelennek az első szarkalábak. Kezelni lehet őket krémekkel, olajokkal, szépészeti beavatkozásokkal, de helyes étrenddel is.

Étkezési javaslat:

Ne csak a külső táplálásra fordítsunk gondot, fiatalítsuk bőrünket belülről is. A C-vitaminban gazdag ételek segítenek megőrizni bőrünk ragyogását, rugalmasságát. Együnk minél többféle paprikát, kelkáposztát, jó választás a kelbimbó is. És újra csak: igyunk sokat, vizet, gyógyteákat, kerüljük a cukrot, az alkoholt és a cigarettát – utóbbiak közül egyik sem bőrünk barátja.

Agy

Az ötvenes-hatvanas éveiket taposók – de akár a fiatalabbak is – egyre gyakrabban vehetik észre, hogy már nem úgy forog az agyuk, ahogy régen. Több mindent felejtünk el, már nem vág úgy az eszünk, mint korábban, lassabban tanulunk. Ez ijesztő lehet, de tehetünk ellene. Fontos, hogy mentálisan is aktívak maradjunk, tanuljunk új dolgokat, például idegen nyelvet, fejtsünk rejtvényt rendszeresen, olvassunk sokat, bővítsük tudástárunk. És persze sportoljunk minél többet.

Étkezési javaslat:

A tanuláson túl az étkezéssel is tehetünk agyunk egészségéért. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, helyettük válasszunk ómega 3 zsírsavban gazdag étrendet. Rágcsáljunk gyakran nyers, sózatlan magvakat, dióféléket, együnk sok lazacot, antioxidánsokban gazdag áfonyát.

Fogak

Az idő múlásával fogaink is gyengülnek. Szintén természetes folyamat, hogy az ínyek visszahúzódnak. A fogágybetegségek okozzák a legtöbb fogvesztést. Az íny vérzését nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha rendszeresen tapasztaljuk fogmosáskor, mindenképpen forduljunk fogorvoshoz.

Étkezési javaslat:

Kalciumban gazdag ételeket kell fogyasztania annak, aki szép és erős fogakat szeretne. Együnk sok élőflórás joghurtot (ne az agyoncukrozott, gyümölcsös fajtát), teljes értékű tejtermékeket, spenótot, kelkáposztát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!