Környezet

2021.03.17. 13:16

Visszatér a járvány előtti szintre a légszennyezés

Visszaugrott a légszennyezés a koronavírus-járvány előtti szintre a járványügyi korlátozások enyhítése nyomán, a mindennapos tevékenységek visszatérésével egyes országokban – közölte az Európai Űrügynökség.

Forrás: Shutterstock

Az Európai Unió Copernicus klímaváltozási szolgálata Sentinel-5P műholdjának adatai szerint

a nitrogén-dioxid szintje visszatért, sőt ismét elkezdett emelkedni Kína egyes térségeiben 2021 februárjában, több mint egy évvel az után, hogy az ázsiai országban a koronavírus-járvány megfékezésére életbe léptették a szigorú kijárási korlátozásokat.

A műholdas adatok azt jelzik, hogy miközben 2020 februárjában 35 százalékkal csökkent a nitrogén-dioxid koncentrációja Pekingben az előző év azonos időszakához képest, 2021 februárjában visszatért a korábbi szintre.

Hasonló eredményeket hozott a Csungking térségében készített műholdfelvételek elemzése: a délnyugat-kínai városban 45 százalékkal csökkent a nitrogén-dioxid szintje 2019-2020 februárja között, mielőtt visszatért volna a járvány előtti szintre, majd megkétszereződött 2021 februárjára.

„Valószínűnek tartottuk, hogy a légszennyezés visszaugrik, ahogyan elkezdik feloldani a járványügyi korlátozásokat világszerte”

– idézte Claus Zehnert, a Sentinel-5P misszió vezetőjét az ESA honlapja, amely térképeken mutatja be a változásokat.

A légköri nitrogén-dioxid-koncentráció nem csupán az emberi tevékenységtől függ, az időjárási tényezők, a szélerősség, a felhők szintén hatással vannak a légszennyezés mértékére, ám az emberi tevékenység korlátozásának enyhítése nagy mértékben járult hozzá a növekedéshez.

„Európában is várjuk, hogy a következő hetekben és hónapokban nőjön a nitrogén-dioxid-koncentrációja”

– tette hozzá.

A műholdas adatok a Sentinel-5P műhold Tropomi műszerének köszönhetőek, ez a Copernicus szolgálat első olyan missziója, amely a Föld légkörét vizsgálja.

A Tropomi olyan gázok sokaságának nyomait térképezi fel, mint a nitrogén-dioxid, az ózon, a kén-dioxid, a metán, a szén-monoxid, a formaldehid és az aeroszolok, amelyek mind hatással vannak a belélegzett levegő minőségére, az emberi egészségre és a Föld klímájára

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!