Gasztronómia

2021.03.01. 09:26

Ezt az étolajat választották az északi félteke legjobb olívaolajának

A Vanja szlovén étolajat választották az északi félteke legjobb olívaolajának az Olio Nuovo rangos nemzetközi olívaolaj-versenyen Párizsban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A terméket az isztriai Vanja Dujc állítja elő Malija tengerparti faluban lévő, 1984 óta működő birtokán, ahol mintegy 1200 olajfa évi 3300 liter olívaolajat ad.

Az étolajipari szakértőkből és elismert konyhafőnökökből álló zsűri értékelése szerint a Vanja Dujc által termelt olívaolaj „csodálatos, összetett olaj, kiegyensúlyozott, tüzes beütéssel a végén”. A zsűri elnöke Eric Briffard, a párizsi Le Cordon Bleu Intézet vezetője.

A versenyt évente kétszer rendezik, februárban az északi féltekén termelt olívaolaj-fajták mérettetnek meg, augusztusban a déli félteke olívatermelői versenyeznek. A déli féltekét illetően július végén hirdetnek eredményt Abu-Dzabiban.

A koperi székhelyű Vanja Dujc már több nemzetközi elismerést is elnyert, a termelőt az olívaolaj gurujának vagy olívaolaj-suttogónak is nevezik. Első világbajnoki címét a 2010-es sanghaji világkiállításon nyerte el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!