növényápolás

2021.03.15. 18:11

6 kerttervezési trend, hogy még élvezetesebb legyen a kint töltött idő

Az aktuális trendet követve magunk is kialakíthatunk könnyen fenntartható, stílusos kertet a ház körül, a tetőteraszon vagy a balkonon, ahol gondtalanul lazíthatunk.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A külső zöldterület lakásunk, házunk szerves folytatása, ami megkívánja a két egység közötti összhangot. A kert megtervezésénél is töre­kedjünk egy adott stílus kiala­kítására, a hozzá illő kiegé­szítők, növények, kültéri bútorok harmóniájára. „A kevesebb több” alapelv a szí­nekre, anyagokra, kellékekre, növényfajtákra is vonatkozik. A kert kisebb egységeinek, színblokkjainak összehangolása, a növények struktúrájának, magasságának ritmikus váltakozása, ismétlése adja a végeredményt – írja a Lakáskultúra. Alakítsunk ki a tekintetet vonzó fókuszpontokat! A növényválasztásnál fontos szempont, hogy minden évszakban legyenek új látványosságok, de kerüljük a zsúfoltságot!

Okos megoldások

Csak annyit dolgozzunk a kertben, amennyi jól­esik! Lelkifurdalás nélkül megtehetjük, ha kevés gondozást igénylő növényeket ültetünk. Az egynyári virágok ellenében részesítsük előnyben az évelőket, és telepítsünk lombjukkal díszítő cserjéket, fákat. Mulcsréteggel hatékonyan védekezhetünk a gyomokkal szemben, rá­adá­sul a kéregmulcs segít a talaj nedvességének megtartásában.

A közepes taposást is tűrő, alacsony termetű talajtakarók kiválthatják a gyepet, és megkímélnek a fűnyírástól, a fűnyíró robotok pedig megkönnyítik a pázsithoz ragaszkodók életét. Sok időt spórolnak a növények igényei szerint működő öntözőautomaták is. Kinti kényelmünket okos medencevezérléssel, időjárás-érzékelő árnyékolókkal és naplemente után aktiválódó kerti világítással fokozhatjuk.

Ajánlott növények

  • Könnyen tartható virágok: geránium, harangláb, kas- és kúpvirág, palástfű, tatárvirág, verbéna.
  • Gyephelyettesítők: fehér varjúháj, japán kövérke, korai kakukkfű, pázsitszulák.
  • Négy évszakos díszek: bőrlevél, zsálya, rozmaring, tűzeső.
  • Saját termés az asztalra

    Már egy kicsiny haszonkertben is teremhet annyi zöldség és gyümölcs, amennyi kielégíti a család szükségleteit. Legyünk környezettudatosak, és műtrágya helyett használjunk szerves komposztot. Ez a legtöbb kertészeti boltban kapható, de magunk is előállíthatjuk konyhai, illetve kerti zöldhulladékból. Így számottevően csökkenthetjük az elszállítandó háztartási szemét mennyiségét, és egyúttal táp­anyagokkal gazdagítjuk a földet.

    Biokertészeti praktikákkal (pl. csalánleves permetezéssel, egymást támogató növények segítségével) kiiktathatjuk a növényvédő vegyszereket, méh-és pillangóbarát ágyások létesítésével pedig hozzájárulhatunk a veszélyeztetett beporzó rovarok védelméhez.

    Ajánlott növények

    Egymást segítő párosok: brokkoli–kö­römvirág, dinnye–kapor, kukorica–karósbab, mángold–illatos ternye, paradicsom–bazsalikom vagy saláta, retek–sárgarépa, saláta–snidling vagy fokhagyma, uborka–sarkantyúka.

    Trendi épített kültéri konyha

    A kertet és a teraszt régóta használjuk szabadtéri nappalinak. Miért ne rendezhetnénk be a beltérihez hasonlóan felszerelt kültéri konyhát is, ha szeretünk sütni-főzni? A moduláris elemekből igényeink szerint összerakott trendi konyhapult a faszenes, elektromos vagy gázzal működő grillkészülék mellett magában foglalhat főzőlapot és pizzasütő kemencét, továbbá nem nélkülözi a folyó vizes mosogatót.

    Falazott mellvéddel, esetleg hordozható paravánnal védjük a széltől, és gondoskodjunk a váratlan záporok ellen is védelmet nyújtó árnyékolásáról. Praktikus, ha a veteményes közelébe telepítjük, így csak pár lépést kell tenni friss zöldségekért és fűszernövényekért. Az elkészült grillételeket és salátákat ehető virágok szirmaival színesíthetjük, amelyek kerti parti alkalmával a koktélokat is feldobják.

    Ajánlott növények

  • Zöldfűszerek: bazsalikom, borsmenta, citromfű, kakukkfű, majoránna, oregánó, petrezselyem, rozmaring, rukkola, snidling, tárkony, zsálya.
  • Ehető virágok: árvácska, borágó, körömvirág, levendula, rózsa, sarkantyúka.
  • Városi kertészkedés

    Balkonon és tetőteraszon is teremthetünk zöld oázist, ha növényválasztáskor tekintettel vagyunk a tájolásra, a benapozottságra és a szélviszonyokra. Az egynyáriakhoz és a fűszernövényekhez használjunk virágpolcokat, korlátra és falra akasztható, valamint emeletes ültetőedényeket – így kényelmesen kiülhetünk reggelizni, olvasgatni.

    Ha van elég hely, örökzöldeket és ellenálló cserjéket, pl. bukszust, levendulát, hamvas cipruskát is nevelhetünk. Az edények alját lyukasszuk ki, hogy eső után se álljanak vízben a gyökerek. A könnyű mű­anyag cserepeket és ládákat biztonságosan rögzítsük! A szél szárító hatása miatt a magasban többet kell locsolni, de egy talajnedvesség-érzékelős automata öntözővel vízcsapra kötés nél­kül is nedvesen tartható a föld.

    Ajánlott növények

  • Balkonzöldségek: cukkini, csili, mángold, padlizsán, paprika, paradicsom, retek, salátafélék, tűzbab, uborka, zöldborsó.
  • Balkongyümölcsök: alma, cseresznye, körte, meggy, őszibarack, kivi, szamóca, szilva, szőlő.
  • Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz

    A bolygószerte tapasztalható általános éghajlati változások kedvezőtlen hatása hazánkban is tapasztalható. Ennek ellensúlyozására válasszunk a szélsőséges időjárást toleráló, szárazságtűrő növényeket, és a fenntartható jövő érdekében ültessünk minél több fát, mert hatékonyan megkötik a levegő szén-dioxid-tartalmát. Az égből lezúduló esővizet fogjuk fel hordókban az aszályos időszakokban elkerülhetetlen öntözéshez.

    Árnyékolókkal, valamint külső zöldfalakkal és zöld­tetőkkel elősegíthetjük a lakás természetes hűtését, így rövidebb ideig kell működtetni a klímaberendezést. A szabadban felszerelhetünk a vezetékes vizet párafüggönnyé porlasztó teraszklímát, de hűsölhetünk kúszónövényekkel befuttatható pergola vagy napvitorla és napernyő alatt is.

    Ajánlott növények

  • Díszfüvek: árvalányhaj, csenkeszek, japán díszfű, tollborzfű, törpe zebrafű.
  • Sziklakertbe: kövi­­rózsák, kőtörőfüvek, tatár­virág, varjúhájak.
  • Pergolára: borostyán, kúszó hortenzia és lonc, lilaakác, trombitafolyondár, vadszőlő.
  • Hangsúlyos dekorációk

    Látványos hatást érhetünk el szoliternek ültetett vagy óriás cserepekben nevelt, kevés törődést kívánó dísznövényekkel. Az XXL méretű dézsákban ráadásul hosszabb ideig nedvesen marad a föld, és ritkábban kell pótolni a tápanyagokat. További előny, hogy a hatalmas és súlyos ültetőedényeket még huzatos tetőteraszon sem borogatja fel a szél.

    Az önmagukban is díszítő értéket képviselő, lehetőleg semleges színű és természetes anyagú kaspók mellé a ház, a kinti bútorok és a kert stílusához illő szobrokat, faragványokat és egyéb dekorációs elemeket, pl. madárfürdetőt, csobogót is választhatunk. Ne feledkezzünk meg az év divatszíneiről a kertben sem, amelyek éppúgy feltűnhetnek a virágágyásban, mint nap­ernyő és nyugágy vásznán vagy kerti garnitúra huzatán, díszpárnáján.

    Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!