Lakberendezés

2021.02.19. 07:05

Váljon az otthoni barkácsolás mesterévé!

A kisebb karbantartási feladatokhoz, mint a szögelés, a fúrás vagy a festés, nincs feltétlenül szükség profi segítségre. Ha betartja az alábbi tanácsokat, egyedül is boldogulni fog az apróbb munkákkal.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Függetlenül attól, hogy lakásban vagy kertes házban lakik, mindig akadnak olyan apróbb megoldandó feladatok otthon, amelyekhez nem szükséges szakembert hívni. A Vasárnap Reggel legutóbbi lapszáma összegyűjtött néhány praktikát, amelyekkel időt és pénzt spórolhatunk.

Munkálatok közben vigyázzon magára és a környezetére

Óvja az ujjait! Olykor még a profikkal is előfordul, hogy kalapálás közben ráütnek az ujjukra. Nos, ezt könnyen kiküszöbölheti egy apró trükkel: tartsa egy ruhacsipesszel a szöget, így az elvétett ütések azt érik majd a keze helyett.

Óvatosan a csempével! Ebben a kifejezetten érzékeny burkolóanyagban a fúró könnyen kárt tehet. Amennyiben csempézett felületbe kell lyukat varázsolnia, ragasszon kereszt alakban két vékony maszkolószalagcsíkot a kőre, és ebbe dolgozza bele a csavart. A szalag megakadályozza, hogy túl gyorsan hatoljon be a csavar a csempébe, így az kisebb eséllyel fog szétrepedni.

Ne poroljon! Ha ott van a közelben egy családtag vagy barát, kérje meg rá, hogy amíg ön fúr, addig ő a porszívó segítségével gyűjtse össze a lehulló törmeléket. Akkor sincs ok az aggodalomra, ha egyedül dolgozik: közvetlenül a tervezett lyuk alatt terítsen szét a földön egy újságpapírt.

A felgyűlt törmelékhez hasonlóan a plafon festése közben lecsöpögő falfesték is bosszúságokat okozhat. Mielőtt a mennyezet mázolásába fogna, néhányszor tekerje körbe az ecsetet maszkolószalaggal közvetlenül a sörték után. Ez felfogja majd a visszacsurgó festéket. A padlót pedig takarja le néhány réteg újságpapírral, hogy biztosan ne szennyezze be a felületet.

Varázsolja újjá a viharvert felületeket

Ha a mésszel vagy az úgynevezett diszperzittel festett fal csak helyenként piszkos vagy foltos, mossa le előbb langyos mosogatószeres, majd tiszta vízzel. A piszkos részeket csak enyhén dörzsölje. Mindig az egész felületet mossa át, különben a végeredmény csíkos lesz. A diszperziós festékkel bevont falat többször is tisztíthatja.

A kandallóból kicsapódó kormot pedig celluxszal a legkönnyebb eltávolítani. Óvatosan nyomja rá a megtisztítani kívánt felületre, majd húzza le róla. A szennyeződés apró részecskéi megtapadnak majd a ragasztón.

A falon éktelenkedő, maszatos tenyérnyomóktól is egyszerűen megszabadulhat. A megoldás: próbálja meg leradírozni a felületet. Ha ez nem válik be, csöpögtessen a konyhai papírtörlőre folyékony hibajavítót, és ezzel kezelje a fehérre festett, tapétázott falat.

Amennyiben a falat mosható festékkel színezték, az alábbi keverékkel tisztíthatja meg: 4 liter langyos vízhez adjon 2 és fél deciliter szalmiákszeszt és ugyanennyi ecetet, majd 70 gramm szódabikarbónát. Mártson bele egy szivacsot, csavarja ki, és ezzel dörzsölje át a falat vagy a mennyezetet. Hagyja teljesen megszáradni, mielőtt visszatolja a bútorokat a helyükre.

A fokozottan igénybevett falfelületeknél, mint például a villanykapcsoló körül gyakran keletkeznek kisebb karcolások. Régi módszer szerint kenyérdarabbal kell átdörzsölni a problémás részt. Ha ez nem válik be, akkor próbálja ki a drogériákban kapható koszradírt, vagy ismertebb nevén a mágikus szivacsot.

Ügyeljen a részletekre is

Bármennyire éles is a látása, a festményeket nem érdemes szemmérték alapján felszögelni a falra, mert szinte biztos, hogy a végeredmény ferde lesz. Ragasszon inkább egy maszkolószalagcsíkot a kép hátuljára, jelölje be rajta a két akasztó helyét, majd helyezze fel ugyanezt a ragasztót a falra, és verje be a jelölések helyére a szöget.

A beszáradt festéket gyakran kidobjuk és újat veszünk helyette. Ezt a pénzt viszont könnyedén meg is spórolhatja. A vödör alján megkeményedett maradékot újra folyékonnyá teheti. A vízalapú festékhez folyamatos, intenzív kevergetés mellett apránként adagoljon egy kevés vizet, amíg kenhető állagúvá nem válik. Az oldószer alapú festéknél pedig terpentinnel végezze el ugyanezt a műveletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!