kutyakutatás

2020.09.17. 11:09

A táplálkozás és a tréning sem védi az idős kutyákat a szellemi leépüléstől

Egyre jobban függnek viszont a gazdájuktól.

Forrás: Shutterstock

A négylábúak problémamegoldási képessége, társaság iránti vágya és játékossága legkésőbb a hatodik életévükben csökken, miközben növekszik a gazditól való függésük.

Koruk előrehaladásával a kutyák kognitív teljesítőképességében visszaesés, viselkedésükben változás tapasztalható. Ez megmutatkozhat az újszerű tárgyak iránti érdeklődés mérséklődésében, a társas reakciókészség, az emlékezet és a figyelem mértékének csökkenésében.

Durga Chapagain, a bécsi egyetem Clever Dog Lab kutatóintézetének munkatársa és kollégái 119 legalább hat éves, különböző fajtákhoz tartozó kutyákat vizsgáltak. Egy részük speciális, antioxidánsokban, Omega-zsírsavakban és meghatározott fehérjékben gazdag táplálékot kapott, a többiek átlagos eledelt ettek. Emellett a tulajdonosok beszámoltak a kutyák tréningjeinek gyakoriságáról.

A vizsgálat elején, majd egy évvel később is tesztelték a kutyák szellemi képességeit és viselkedését. Már ennyi idő alatt is csökkent a problémamegoldási képességük, már nem voltak annyira társaságkedvelők és kevésbé voltak bátrak, különböző szituációkban jobban függtek gazdijuktól.

Ezen pedig sem az agyserkentő táplálkozás, sem az egész életen át tartó, gyakori edzés sem segített – írják a kutatók. Új gyakorlatokat azonban ugyanolyan jól el tudtak sajátítani, mint korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!