növényápolás

2020.08.09. 12:20

Öntözési kisokos: így locsoljunk a nyáron!

A meleg hónapokban nyújtja az egyik legszebb arcát a kert – de csak a megfelelő gondozás és öntözés mellett.

Forrás: Shutterstock

Mikor locsoljunk?

A hűvösebb hajnali és esti órákban lassabb a párolgás, így az öntözővíznek van ideje leszivárogni a gyökérzónába. Délben ne locsoljunk, mert ekkor tűz legerősebben a nap, és a nagyítóüvegként működő vízcseppek kiégethetik a leveleket – tanácsolja a Lakáskultúra cikke.

Ami tilos

Ne használjunk olyan vizet, amibe előzőleg tisztítószert, vízkőmentesítőt, fehérítőt, fertőtlenítő- vagy öblítőszert tettünk! Viszont a zöldségek és gyümölcsök mosóvize vagy a kádból kimert enyhén szappanos fürdővíz nem káros a növényekre.

Tömlő és kanna

Célzottan a növények tövéhez juttatható velük a víz. A felülről való – és az éjszakai – öntözés növeli a gombás betegségek kialakulásának kockázatát!

Jó választás a megfelelő öntözőautomata-rendszer
Fotó: Shutterstock

Az áztató locsolótömlő akár 50%-kal kevesebb víz felhasználásával biztosítja a nedvességpótlást. Az öntözőautomata segítségével pedig még több időt és energiát spórolhatunk.

Gazdaságos öntözés

Locsolási vízmérő esetén csak az öntözésre felhasznált vízmennyiség után kell fizetni a szolgáltatónak, csatornadíjat nem számolnak fel.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!