Járvány

2020.04.08. 09:58

Online lehet intézni idén az általános iskolai beiratkozást

Hétfőn megkezdődött az általános iskolai beiratkozás, a koronavírus-járvány miatt azonban másként zajlik, mint korábban: minden intézhető online, és a lakóhely szerinti körzetes iskola mindenkit automatikusan felvesz, aki nem jelzi, hogy másik intézményt választott – közölte a Klebelsberg Központ a Magyar Nemzettel.

Forrás: Shutterstock

A szerdai lapszámban kiemelték:

május közepéig eldől, hogy ki hol kezdheti az első osztályt. Országosan 80-100 ezer családban válik iskolássá gyermek.

A járványügyi helyzet miatt idén le kell mondani a személyes intézménylátogatásról, a megismerkedésről a leendő tanítókkal.

Az Oktatási Hivatal március 1-jéig már értesítette a kötelező felvételt biztosító iskolák fenntartóit, és elérhetővé tette számukra a szeptembertől tankötelessé váló gyermekek adatait.

A Klebelsberg Központ arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy

a körülményekre tekintettel elég lesz a tanév első napján bemutatni a jogviszony létesítéséhez szükséges dokumentumokat.

Ha a szülők úgy döntenek, akkor feltölthetik az iratokat online, a KRÉTA rendszerbe. A felületet a https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap címen lehet elérni.

Amennyiben egy család nem tudja elektronikus úton megoldani a beiratkozást, az általános iskolák lehetőséget biztosítanak a személyes ügyintézésre, figyelembe véve a járványügyi előírásokat.

A beiratkozás kétlépcsős.

Az április 24-ével záruló első szakaszban a körzettel nem rendelkező iskolákba lehet jelentkezni, ezek jellemzően alapítványi, magán- és egyházi fenntartásúak.

A második lépcsőben, április 28-ától május 5-éig minden olyan gyermek automatikusan bekerül a lakóhelye szerinti körzetes általános iskolába, akit az első szakaszban nem vettek fel. Ebben az időszakban kell jelezni, ha valaki olyan intézményt választott, amelynek egyébként van körzete, de lakóhelye szerint a gyermek nem oda tartozik – olvasható a Magyar Nemzetben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!