talány

2020.02.16. 22:13

Miért népszerűek az ételfotók?

Egy ősi emléket idéz fel.

Forrás: Shutterstock

Manapság az emberek előszeretettel töltik fel és tárják a nagyközönség elé, mit főztek hétvégén, milyen különleges ételekkel kísérleteztek, vagy milyen újdonságokat kóstoltak meg. Életünk jelentős részét online éljük, ezért fontos szerepet kap az étkezés is mint közösségi élmény a közösségi oldalakon – írja a Híradó.

Talán bele sem gondol az ember, de a legelső „megosztások”, a legkorábbi ábrázolások is tulajdonképpen ételábrázolások voltak. A barlangrajzokon ugyanis a prédaállatokat jelenítették meg, amelyeket aztán levadásztak és megettek. Ha a vadászat sikeresen zajlott, az közösségi ünnepléssel végződött.

„Amikor a közösségi oldalon közzéteszünk egy ételfotót,

gyakorlatilag ezt az ősi emléket idézzük fel.

Tehát ne gondoljuk, hogy pusztán divatról van szó, mert a jelenség nem előzmény nélküli. Az ételábrázolások mindig is jelen voltak a művészetben, például a csendéletek témája is gyakran valamilyen étel” – mondta a hirado.hu-nak Forgács Attila gasztropszichológus.

Azzal, hogy elődeink a vadászatot követően nem falták fel azonnal az elejtett vadat, hanem elvitték a közös táplálkozási helyre, ahol megosztották másokkal, a civilizáció útjára léptek. Ezzel ugyanis megfékezték a falási ösztönt – tette hozzá a gasztropszichológus –, és nemcsak a leszármazottakkal, hanem akár idegenekkel is megosztották az ételt. Ez a mai napig tetten érhető, például a vendégeket azonnal itallal, étellel kínáljuk.

Amikor a közösségi oldalon megosztjuk az étel képét, az egy virtuális ételmegosztás, amelynek rendkívül magas az érzelmi töltete – fejtette ki.

Virtuális közösségi teret teremtünk

Több kutatás is zajlott a témában, amelyekben keresik azt a hívószót, márkát, társadalmi jelenséget, amely a legnagyobb érzelmeket képes megmozgatni. Jelen pillanatban több mint ötven társadalmi jelenséget vizsgálva ez a hívó kifejezés az „otthon evés”. A szakértő szerint amikor a közösségi oldalon megosztjuk egy étel fotóját, egy virtuális közösségi teret teremtünk. Aki nem lehet velünk, az is értesül arról, hogy mennyit és mit ettünk.

„A szociális evés számos következménnyel is jár – társaságban például többet eszünk. Sőt, a közösségben elfogyasztott étel mondhatni jobb ízű, tehát a közösségivé tett étkezés egy virtuális fűszer” – fogalmazott Forgács Attila.

Ha a lelki gyökereket keressük, kiderül, hogy nem csak egyszerűen divatról van szó:

jobb az az étel, amit megosztunk.

Mivel az emberek az életük egyre nagyobb részét élik online felületeken, ez természetesen az étkezésekre is kiterjed. Gyakoriak például az ünnepi étkezéseket megjelenítő fotók, amelyek célja, hogy a jelenlevőkön kívül mások is osztozzanak az ünneplésben, az örömben.

A fotókhoz természetesen rengeteg reakció, hozzászólás érkezik. Az emberek kíváncsiak arra, mit esznek mások, hogyan készítik el, mi az, ami ehető. Ez a mindenevők tulajdonsága. Az ember szinte mindent megkóstolna, még azt is, ami veszélyes. Ennek egyik oka, hogy a túlélést az szolgálja, ha minden körülmények között megtaláljuk az ehető ételeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!