El a mancsokkal!

2019.12.24. 15:30

Az ünnepi díszek veszélyt is jelenthetnek a kis kedvencekre

A fa a díszeket cibáló állatra dőlhet, vagy áramütést okozhat a megrágott fényfüzér, a mérgező növénydekorációkról már nem is beszélve.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Crazy nook

Fényes gyertyák, csillogó üveggömbök, csokoládé- és fenyőillat: ezek mindegyike rendkívül vonzó a kíváncsi állatok számára. Ám elég egy pillanat, és máris megtörténik a baj. Legyen elővigyázatos, hogy ne kelljen váratlanul az állatorvoshoz rohannia kis kedvencével – tanácsolja cikkében a Vasárnap Reggel. A fa a díszeket cibáló kedvencre dőlhet; az üveggömb összeroppanhat, és külső-belső sérülést okozhat; a mécses vagy a csillagszóró megégetheti; az elektromos fényfüzér zsinórjának elrágása áramütést okozhat; a fenyőág, a fagyöngy, a magyal, a mikulásvirág pedig mérgezőek számára. Egyéb lehetőség híján nem szabad a fa közelébe engedni az állatot, kellő türelemmel azonban megtanítható a veszélyek érzékelésére.

Szoktassa hozzá a fához!

  • Mielőtt bevinné a karácsonyfát, egy-két nappal korábban tegyen egy ártalmatlan szobanövényt a karácsonyfa tervezett helyére, és ezen tanítsa meg neki, hogy egyiket sem szabad piszkálnia.
  • Ha győz az állat kíváncsisága, tegye számára kellemetlen élménnyé a növény paskolgatását, harapdálását: a kavicsokkal teli, felakasztott konzervdoboz leesésekor tapasztalt hangoktól például kellően megrémülhet.
  • Ha kis kedvence látja a díszítés folyamatát, attól a fa talán elveszti az újdonság varázsát.
  • Nagy gond a túletetés

    Sajnos a lakomákat követően az állatok túl sok fűszeres, zsíros maradékot kapnak, a túletetés pedig hasmenéssel, bélsárpangással jár. Gyakoriak az ételek okozta mérgezéses esetek is: a xilit (nyírfacukor), a csokoládé, az alkohol, a kelt és nyers tészták fogyasztása tiltott a kis kedvenc számára! A dió, a mogyoró és a mandula fulladást idézhetnek elő, míg a mazsola nagy mennyiségben veseelégtelenséget okoz, a makadámdió pedig lázzal, mozgászavarral járó rosszullétet válthat ki. Amennyiben a fokozott figyelem ellenére az állat mégis lenyel valamit, azonnal irány az állatorvos, akinek őszintén ismerje be, hogy miből mennyit evett meg a kedvence!

    Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!