csehország

2019.09.21. 11:31

Legyen alkotmányos jog a fegyverhasználat!

Alkotmányos jogra szeretné emelni a legálisan tartott fegyverrel való védekezést a cseh felsőház. A kezdeményezők ezt válaszlépésnek szánják az Európai Unió fegyverhasználati jogot korlátozó intézkedéseire.

Forrás: A petíció logója

Polgári petíció formájában indult még tavaly az a kezdeményezés, amely a cseh polgárok legális fegyvertartási lehetőségeit szeretné változatlan formájában helybenhagyni, illetve választ kíván adni az olyan uniós kezdeményezésekre, amelyek felül szeretnék írni a nemzeti törvényhozások által korábban lefektetett szabályokat – írja a V4 Hírügynökség.

A petíció kezdeményezői között van több, jelenleg is hivatalban levő honatya. A cseh törvényhozás felsőháza nyilvános meghallgatást rendezett, ahol a kezdeményezők ismertették követelésüket. Vezetőjük, Pavel Cerny szerint a lényeg, hogy „Az alapvető emberi és szabadságjogok jegyzékét ki kell bővíteni az emberéletnek jogszerűen birtokolt és használt fegyverrel való védelmének a jogával.“

A petíciós bizottság szerint ezzel magasabb szintre emelkedne a fegyverhasználat joga, amelyet jelenleg egyszerű törvény tesz lehetővé. Így kívánják többek között azt is elérni, hogy az Európai Unió olyan új előírásai, amelyek a fegyverhasználati jog szűkítését vonnák maguk után, nehezebben válhassanak a nemzeti jogrendszer részévé. Ilyen például az ólmot tartalmazó lőszerek használatát, valamint a bizonyos fegyverkiegészítőket tiltó uniós kezdeményezés.

Már mintegy 35 cseh szenátor jelezte támogatását. Köztük van Miroslav Antl, az alkotmányjogi bizottság elnöke is. Ő a CTK prágai hírügynökségnek kiemelte, hogy a javaslatnál nem az EU-ellenes magatartásnak kell hangsúlyt kapnia. A törvényt már októberben napirendre tűzik, és prágai kommentátorok szerint esély van arra, hogy a felsőház el is fogadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!