Életstílus

2019.06.07. 10:22

Önálló kiállítása lesz a világ első humanoidrobot-művészének - videó

A mesterséges intelligencia rajzait, festményeit és szobrait bemutató tárlat az oxfordi Barn Galériában tekinthető meg.

MTI

Kiállítás nyílik Ai-Da humanoidrobot-művész alkotásaiból. A mesterséges intelligencia rajzait, festményeit és szobrait bemutató tárlat az oxfordi Barn Galériában tekinthető meg a jövő héttől.


A "világ első ultrarealisztikus mesterséges intelligenciájú humanoidrobot-művésze", Ai-Da nyolc rajzát, húsz festményét, négy szobrát és két videóját láthatja a közönség június 12-étől. Aidan Meller, a robotművész létrehozója és a Barn Galéria tulajdonosa szerint a kiállítás "új hanggal" gazdagítja a világ művészetét.


Meller szerint fontos meghallani a technológia hangját, mert az mindenkire hatással van. Szerinte a mesterséges intelligencia felhasználása és kihasználása a következő évtizedben központi téma lesz. Hozzátette, hogy szeretnék felhívni a figyelmet az ezzel kapcsolatos etikai kérdésekre.

 


Az Ada Lovelace brit matematikusról és komputerúttörőről elnevezett humanoid, Ai-Da a szemébe épített kamerák és az Oxfordi Egyetem tudósai által kifejlesztett algoritmus segítségével tudja lerajzolni azt, amit lát.


A rajzoláshoz ceruzát vagy tollat használ, mechanikus karjának mozgását a koordinátákat megadó algoritmus szabályozza.


Az Unsecured Futures (Bizonytalan jövők) című kiállítás rajzai Lovelace és Alan Turing előtt tisztelegnek, Ai-Da absztrakt festményein egyebek mellett fák láthatók, egyik videóját pedig Yoko Ono 1965-ös Cut Piece című performansza ihlette.


Az áprilisban elkészült humanoid robot, Ai-Da összes munkája elkelt már, több mint egymillió fontot (361 millió forintot) fizettek értük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában