Életstílus

2019.05.21. 12:45

Ebben a hónapban már másodszor döntötte meg saját világrekordját a Mount Everesten egy nepáli serpa

Kami Rita május 15-én szintén saját korábbi rekordját döntötte meg, amikor 23. alkalommal jutott fel az Everestre.

Újra megdöntötte saját rekordját Kami Rita nepáli serpa, aki kedden 24. alkalommal jutott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára.


A 49 éves hegyi vezető a kedvező időt kihasználva kedd kora reggel egy indiai csoport élén ért fel a 8848 méter magas Mount Everestre (Csomolungma), hat napon belül másodszor hódította meg a csúcsot - közölte Mira Acsaria, a nepáli turisztikai minisztérium képviselője.


Május 15-én szintén saját korábbi rekordját döntötte meg, amikor 23. alkalommal jutott fel az Everestre.


Kami Rita a katmandui központú Seven Summit Treks expedíciószervező cégnél dolgozik, társaival külföldi mászóknak segítenek a Himalája hegyein. Kollégái közül ketten közelítették meg a rekordját, Apa Serpa és Phurba Tasi, akik mindketten 21-szer érték el a világ tetejét.


Kami Rita úgy nyilatkozott, hogy a 25. mászás után befejezi a hegyi vezetést.


A hegymászó az Everest árnyékában elterülő Thame faluban nőtt fel, 1992-ben kezdte pályáját, két évvel később, 24 évesen kapaszkodott fel először a hegyre, azóta szinte minden évben meghódítja.


Apja volt az első serpák egyike, akiket külföldiek magashegyi kalauzolására alkalmaztak, Kami Rita pedig átvette az örökséget. A Mount Everest mellett feljutott a 8611 méteres K-2-re, a 8201 méteres Cso-Ojura, a 8156 méteres Manaszlura, a 8516 méteres Lhocéra és a 8091 méteres Annapurnára.


A Himalájában élő serpa népcsoport tagjai többnyire jakpásztorok és kereskedők voltak addig, amíg Nepál az 1950-es években meg nem nyitotta határait. Kitartásuk, a hegyekben szerzett ismereteik, tapasztalataik és az oxigénhiányt génjeik miatt jobban elviselő adottságaik miatt hamarosan keresett vezetőkké és teherhordókká váltak, nevüket így gyakran a hegyi vezetőkkel azonosítják.


A tavaszi mászószezonban 378 mászó 41 csoportja kapott engedélyt, hogy elinduljon az Everestre, ugyanennyi nepáli hegyi vezető segíti őket. Sokan már nekivágtak, több tucatnyian várhatóan a héten kezdik a túrát.


Mintegy ötezer hegymászó hódította meg a Csomolungmát 1953 óta a minisztérium nyilvántartása szerint. A turizmus az egyik fő bevételi forrása a himalájai országnak, amely a világ 14 legmagasabb hegycsúcsa közül nyolcnak ad otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában