Életstílus

2019.05.30. 09:28

Beethoven egy hajtincsét árverezik el Londonban

A Sotheby's 15 ezer fontot (5,5 millió forint) vár a keretbe foglalt sötétbarna-őszes hajfürtért.

Ludwig van Beethoven (1770-1827) egy hajtincsét bocsátja árverésre június 11-én Londonban a Sotheby's.


Az aukciósház közleménye szerint a nagy német zeneszerző saját maga vágott le egy csomót a hajából és adta oda barátjának, Anton Halm zongoristának és zeneszerzőnek.

    

A Sotheby's 15 ezer fontot (5,5 millió forint) vár a keretbe foglalt sötétbarna-őszes hajfürtért.

    

Az aukciósház szerint Anton Halm Beethoven feleségétől, Mariától kért egy fürtöt a híres zeneszerző hajából. Úgy tudni, hogy Beethoven először megtréfálta barátját, és egy kecske szőrét küldte el neki. Halm szerint azonban az Örömóda szerzője tagadta, hogy becsapta volna barátját, azt mondta, mások járatták vele a bolondját, és saját kezűleg nyisszantott le egy vastag csomót dús hajzatából.

    

A Beethoventől kapott hajtincset Halm 1872-ben bekövetkezett halála előtt átadta tanítványának, Julius Epsteinnek. Annak halála után a zenetörténeti ereklye családi tulajdonban maradt.

    

Beethoven és Halm akkor barátkozott össze, amikor utóbbi Beethoven Grosse Fuge op. 133 című művének zongoraátiratán dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában