Életstílus

2019.03.11. 19:43

Rekordidő alatt evezte át az Atlanti-óceánt egy féllábú extrémsportoló

A 49 éves egykori tengerészgyalogos két hónap alatt jutott el a portugáliai Portimaóból a dél-amerikai Francia Guyanába.

MTI

Rekordidő alatt evezte át egyedül az Atlanti-óceánt Lee Spencer féllábú brit extrémsportoló.


A 49 éves egykori tengerészgyalogos két hónap alatt jutott el a portugáliai Portimaóból a dél-amerikai Francia Guyanába, 36 nappal megjavítva a korábbi csúcsot, amelyet egy nem mozgássérült norvég atléta, Stein Hoff állított fel 2002-ben. Ő 96 nap 12 óra 45 perc alatt tette meg az 5600 kilométeres utat.


A testi fogyatékosok hasonló rekordját eddig a brit Stuart Boreham tartotta, aki 109 nap 12 óra és kilenc perc alatt jutott el a Kanári-szigetekről a közép-amerikai Barbadosba 2004-ben.


Spencernek annak ellenére sikerült látványosan megjavítani a korábbi világrekordot, hogy helyzetmeghatározó műszerének meghibásodása miatt négy napig rostokolt a Kanári-szigeteken.


Az atléta január 9-én indult Portugáliából, és helyi idő szerint hétfő hajnali fél 2-kor jelentette be a Twitteren megérkezését a Francia Guyana-i partokhoz.


A veterán tengerészgyalogos háromszor is megjárta Afganisztánt, ahonnét mindannyiszor épségben hazatért; jobb lábát, amelyet művégtaggal pótoltak, egy közlekedési balesetben veszítette el 2014-ben.


Indulása előtt Spencer azt mondta, reméli, hogy teljesítménye nyomán másként néznek majd a fogyatékos emberekre. Szerinte senkit sem szabad pusztán a fogyatékossága alapján megítélni.


Lee Spencer 2015 decemberében három másik végtagfogyatékos volt katona társaságában keresztülevezett az Atlanti-óceánon. Négyüknek mindössze három saját lábuk volt.

Címkék#rekord
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!