Életstílus

2019.03.01. 11:32

Rekonstruálták Rembrandt hangját - hallgassa meg a festőt!

A korszerű technológia lehetővé teszi, hogy egy személy hangját a megjelenése alapján lehessen megalkotni.

MTI

Rekonstruálták a korszerű technológia segítségével a németalföldi mester, Rembrandt van Rijn (1606-69) hangját amerikai tudósok.


A kutatók csütörtökön Amszterdamban mutattak be hat videót, amelyeken Rembrandt beszél festészeti technikájáról. A Rembrandt Tutorials című videókról Rita Sinh, a pittsburghi Carnegie Melon Egyetem tudósa elmondta: a művész hangját önarcképei elemzésével rekonstruálták.


A korszerű technológia lehetővé teszi, hogy egy személy hangját a megjelenése alapján lehessen megalkotni. A művész önarcképeiből kiindulva a fejformája és becsült tüdőkapacitása alapján hozták létre beszédhangját.


"Aki ismerte őt, azt biztos nagyon megérintené a hang" - mondta Sinh.

 


A videókon Rembrandt a korabeli, 17. századi holland nyelven szólal meg, ezért a szöveget feliratozták.


Jonathan Bikker Rembrant-szakértő szerint a mester hangja a felvételen "egy kicsit dölyfösnek és barátságtalannak" tűnik.


A hangrekonstrukció elkészítésére a holland ING bank - az amszterdami Rijksmuseum fő szponzora - adott megbízást. A különlegesség Rembrandt halálának 350. évfordulójára készült, amelyről idén emlékeznek meg.


A Rijksmuseumban található a világ leggazdagabb Rembrandt-gyűjteménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!