Életstílus

2019.03.26. 11:26

Nem indul a repülő? Késik a poggyász? Mit lehet tenni? - Olvasóink kérdéseire válaszoltunk!

Olvasóinknak az utasbiztosításokkal kapcsolatos kérdéseit gyűjtöttük össze és a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat válaszaival együtt jelentetjük meg ezeket. A történetek tanulságosak, a tanácsok hasznosak, zsebet védők.

Rimányi Zita

Várakozás sztrájk miatt


Jártunk már úgy, hogy sztrájk miatt nem indult el a Párizs–Budapest repülőjáratunk. Ügyintézési kalandtúra volt a hazajutás, a jegyátfoglalás. Legközelebb köthetünk ilyen esetre utasbiztosítást vagy a repülőtársaságnak kell, kellene ilyenkor intézkednie?


A légitársaságnak nem kell kártérítést fizetnie sztrájk miatti járattörléskor, de visszakérhetjük a jegy árát és alternatív útvonal felajánlását, segítségnyújtást is igényelhetünk. Az utasbiztosítás kiterjedhet ilyen esetekben kártérítésre, szerződéskötéskor pedig nagyon figyelni kell a feltételeire.

Sporttábor előtt


Ha sítúrázó gyerekemnek utasbiztosítást kötök, szólnom kell, hogy sporttáborba megy? Hazai sporttáborozásra köthetek utasbiztosítást?


Az utasbiztosítás a külföldi utazás során váratlanul bekövetkező megbetegedésre, balesetre, poggyászkárra és a kötvényben meghatározott kockázatokra nyújt fedezetet. Hazai táborozáshoz célszerű gyerekekre szabott életbiztosítást kötni és az értékes tárgyakat biztosítani. Külföldi útra vonatkozó biztosításban, ha sítúráról van szó, érdemes sport miatti kockázatokat szerepeltetni, ez pluszdíjjal járhat.

Nyaralók rémálma


Az a rémálmom, hogy egyszer a tengerparti nyaralásról nem hoz haza minket a terv szerint a repülőgép, és ott kell maradnunk drágább szállodában, mikor már elfogyott a pénzünk.


Járattörléskor visszakérhető a jegy ára és alternatív útvonal felajánlása igényelhető. Ha többórás, hosszas várakozásra kényszerül az utas, akkor a légitársaságnak gondoskodnia kell az ellátásáról (szállás, étkezés). Aki biztosítást köt ilyen esetekre, az a biztosítótól is kérhet kártérítést. A szerződésbe foglalt feltételekre érdemes figyelni, például nem biztos, hogy rögtön állja a számlánk, lehet, hogy csak utólag fizet.

Számlák igazoláshoz


Gyakori gond, hogy ha a nyaralásra induló bőröndjét repüléskor elkeverik és muszáj alapvető holmikat vásárolnia, a biztosító utólag vitatja, hogy csak a szükséges dolgokat vette meg, optimális áron. De ilyenkor nem nagyon válogathat, hol vásárol.


Arra kell figyelni, a szerződésben mekkora összeget határoztak meg poggyászkésésre maximális kártérítésként. Ha vásárol, szolgáltatást vesz igénybe, őrizze meg a számlákat!

Küldje el kérdését, tanácsadók válaszolnak rá


Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A Kisalföld partnere a tanácsadásban a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat. Szakértőik Győrben a Szent István út 10/A alatt található épületben várják az ügyfeleket hétfőn és szerdán 8 és 14, csütörtökön pedig 11 és 17 óra között (30/923-4942 vagy [email protected]).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!