Életstílus

2018.12.18. 23:26

A zöld leveles zöldségek fogyasztása csökkentheti a zsírmáj kockázatát

A zsírmáj a globális népesség nagyjából 25 százalékát érintő májbetegség.

MTI

A zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztása csökkentheti a zsírmáj kialakulásának kockázatát - derült ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt új tanulmányból.


A svédországi Karolinska Intézet kutatói kimutatták, hogy a zöldségek jelentős részében természetes módon előforduló szervetlen nitrát nagy mennyiségű fogyasztása csökkentheti a zsír felhalmozódását a májban.


A zsírmáj a globális népesség nagyjából 25 százalékát érintő májbetegség, amelynek egyelőre nincs bevált kezelési módja.


A szakemberek étkezési nitráttal egészítették ki a vizsgált egerek zsírban és cukorban gazdag étrendjét, és ezeknél a rágcsálóknál jelentősen alacsonyabb volt a májban lévő zsírmennyiség.


A kutatók továbbá vérnyomáscsökkenést és az inzulin/glükóz egyensúly javulását figyelték meg a 2-es típusú cukorbetegséggel élő egereknél.


Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a nagyobb mennyiségű gyümölcs- és zöldségbevitel jótékony hatással van a kardiovaszkuláris funkcióra és a diabéteszre.


Mattias Carlstrom, az intézet munkatársa elmondta, kollégáival úgy vélik, hogy ezeknek a betegségeknek olyan hasonló mechanizmusok állnak a hátterében, amelyeknél az oxidatív stressz okozta - nitrogén-monoxiddal kapcsolatos - folyamatok pusztító hatással vannak a kardiometabolikus funkciókra.


A szakember szerint tanulmányukban a nitrogén-monoxid termelésének egy olyan alternatív módját mutatták be, amely során az étkezéskor bevitt nitrát-többlet alakul át nitrogén-monoxiddá a szervezetben.


Carlstrom szerint legkevesebb 200 grammnyi zöld leveles zöldségeket kellene fogyasztani naponta a jótékony hatás eléréséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában