Életstílus

2018.10.08. 16:42

Művészi homokrajzokkal emlékeznek meg a britek az első világháború áldozatairól

A becslések szerint 17 millió ember vesztette életét az első világháborúban, jelentős részük a észak-franciaországi és belgiumi lövészárkokban.

Danny Boyle Oscar-díjas angol filmrendező művészi homokrajzok készítésére buzdítja a briteket az első világháború végének novemberben esedékes 100. évfordulója alkalmából.


A Pages of the Sea (A tenger lapjai) elnevezésű projekt keretében hivatásos művészek fognak nagyméretű portrékat készíteni a háborúban elesett emberekről november 11-én a nagy-britanniai strandokon.

    

November 11. az első világháború végét jelentő fegyverszünet napja, az erről szóló egyezményt Németország és a szövetséges hatalmak képviselői ugyanis 1918-ban ezen a napon írták alá. Hivatalosan ekkor értek véget a harci cselekmények a nyugati fronton.

    

A novemberi kezdeményezéshez a nagyközönség tagjai is csatlakozhatnak és maguk is készíthetnek homokrajzokat, hogy aztán alkotótársaikkal együtt nézzék végig, ahogy a dagály elmossa az ábrákat.

 


    

"A Pages of the Sea egy egyedlüálló esemény, amely során közösen búcsúzunk el attól a több millió férfitól és nőtől, akik életüket vesztették az első világháborúban" - fogalmazott közleményében Boyle.

    

A Trainspotting és a Gettómilliomos című filmek rendezője szerint a tengerpartokon egyedül az árapály parancsol. "Tökéletes helyszínként szolgálnak ahhoz, hogy összegyűljünk és végső búcsút vegyünk, valamint köszönetet mondjunk mindazoknak, akiknek az életét elvette, vagy befolyásolta az első világháború" - tette hozzá a rendező.

    

Carol Ann Duffy skót nemzetiségű koszorús (hivatalos udvari) költőnő verssel készül a megemlékezésre. A költeményt fel fogják olvasni a kezdeményezésben érintett tengerpartokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!