Életstílus

2018.10.09. 21:44

Lóversenyt reklámoztak a Sydney-i Operaház "vitorláin" - videó

Sydney-i lakosok ezrei gyűltek össze az ikonikus épületnél, hogy különféle fényhatásokkal zavarják meg az üzleti célú "fényjátékot".

A világ legnagyobb össznyereményű lóversenyét reklámozták a világhírű Sydney-i Operaház vitorlára emlékeztető falain kedden este, az ikonikus épület első kereskedelmi célú hasznosítása keretében.


Sydney-i lakosok ezrei gyűltek össze az operaháznál, hogy különféle fényhatásokkal - fáklyákkal, lámpákkal, világító mobilokkal - zavarják meg az üzleti célú "fényjátékot", az október 13-i Everest Kupa logójának, trófeájának és a versenylovak rajtszámának a vitorlaalakú falakra vetítését.


Az ellenzők szerint az UNESCO világörökségi listáján is szereplő operaház nemzeti kincs, amelynek reklámcélú felhasználása "tiszteletlenség". A Change.org internetes petíciós oldalon keddig csaknem 300 ezer aláírás gyűlt össze a vetítés ellen.


Mások helytelennek találták az operaház felhasználását sportfogadás népszerűsítésére egy olyan országban, ahol az emberek egy felnőttre számítva a legtöbb pénzt veszítik el - tavaly összesen csaknem 24 milliárd ausztrál dollárt (4804 milliárd forintot) - "életeket tönkre tevő" szerencsejátékokon.

 


Az operaház igazgatója, Louise Herron meg akarta tagadni a "vitorlák" reklámcélú felhasználását, mondván, hogy a rangos kulturális intézmény "nem hirdetőtábla", de egy igen nagy hallgatottságú rádiós műsorvezető, Alan Jones dühödt kampányt indított ellene, és végül Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke, sőt maga az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison is a hirdetési célú hasznosítás mellett foglalt állást "jelentős" gazdasági érdekekre hivatkozva.


"Mégiscsak ez a legnagyobb hirdetési felület Sydney-ben" - mondta Gladys Berejiklian új-dél-walesi kormányfő, aki személyesen járt közben az üzlet megvalósulása érdekében.


A Sydney jelképévé vált épület hajóvitorlákat utánzó hófehér falait már korábban is használták vetítésre, de mindig valamilyen közérdekű cél érdekében, magánvállalkozók üzleti célját szolgálva még soha.


A mindössze kétéves Everest Kupán összesen 13 millió ausztrál dollárt (2,6 milliárd forint) lehet nyerni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!