Életstílus

2018.06.06. 21:46

Elégtelen a mentális betegek ellátása a világon

Bár minden negyedik ember legalább egyszer az életében mentális betegséggel küzd, túlságosan kevés a segítség, amelyet a rászorulók kapnak - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által szerdán kiadott ötödik Atlasz a mentális egészségről.

 A világon évente 300 millióan betegszenek meg depresszióban, 800 ezren öngyilkosságot követnek el - emlékeztetett Tarun Dua, a WHO mentális betegségekkel foglalkozó részlegének szakértője, aki szerint ezeknek az embereknek sokkal több segítséget kellene kapniuk.


A mentális betegségek okozta termeléskiesés évi ezermilliárd dollár veszteséget okoz a világgazdaságnak a WHO becslése szerint. A friss egészségatlasz szerint az első, 2014-es atlaszhoz képest világviszonylatban nyolc százalékkal, vagyis 100 ezer főre számítva 11,4-ről 10,5-re csökkent az öngyilkossági ráta a világon, ennek ellenére egyes fejletlen országokban 100 ezer lakosra mindössze két mentális betegségekkel foglalkozó egészségügyi szakember jut.


A gazdag országokban ez az arány 70, de ez még mindig kevés, mert tíz ember közül egy mindig gondoskodásra szorul pszichés problémák miatt - mondta el Tarun Dua. A jelentés szerint az alacsony és közepes jövedelmű országokban egy főre számítva évente kevesebb mint egy dollárt költenek a mentális egészségre, míg a gazdag országok több mint 80 dollárt, bár a WHO szerint még ez is kevés.


A világszervezet szerint minden dollár, amelyet olyan gyakori mentális betegség kezelésére költenek, mint a depresszió vagy a szorongás, négyszeresen térül meg a páciensek jobb egészségi állapota és munkaképessége révén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!