Életstílus

2018.05.08. 10:55

Szemmel követhetetlen ahogy ez az ausztrál srác kirakja a Rubik-kockát - Videó

4,22 másodperc. Mindössze ennyi idő kell a világcsúcstartó Feliks Zemdegsnek, a kocka kirakásához.

Egy 22 esztendős ausztrál fiatalember megdöntötte a Rubik-kocka forgatás eddigi világcsúcsát. Szemmel követhetetlen, amit Feliks Zemdegs a kezével művel - írja a Bors.


A 3x3x3-as kocka kirakásának eddigi csúcsa 4,59 másodperc volt, az új csúcs 4,22 másodperc. Feliks Zemdegs nevéhez más rekord is kötődik. 2017 óta 5,8 másodperccel ő tartja az öt különböző kocka 

forgatásának az átlagos csúcsát is. A fiatalember nagyon népszerű, kilencvenezer követője van a Facebookon. A csúcsdöntésről készült videó felkerült a világhálóra.

 Feliks először megkapta az összekevert kockát, amit kézbe vehetett, alaposan megnézhette, majd visszahelyezte az asztalra. Ezután a két tenyerét rátette egy lapkára, és amint felemelte a kezét, az óra elindult. Amikor befejezte a forgatást, a kockát visszatette az asztalra, és amikor a két tenyerét újra a lapkára helyezte, az óra megállt.


A 3x3x3 kockát Rubik Ernő 1974-ben készítette, 1975-ben kérte a szabadalmaztatását, amit két évvel később kapott meg.


Magyarországon 1980-ban 300 ezer darabot, külföldön 68 ezer darabot értékesítettek, és az év végére már 16 országban lehetett megvásárolni. Mára világszerte 350 millió Rubik-kockát adtak el.


Egy perc kell a feltalálónak


Az első nemzetközi Gyorskockázó versenyt 1982-ben tartották, amit Ronald Birkman nyert 19 másodperccel. A francia Thibaut volt az első, aki 10 másodperc alá ment. Ez 2007. májusában történt, és az eredmény 9.86 volt. Magyar világcsúcs 2012-ben született az Európa Rubik-kockabajnokságon. Ezt Endrey Marcell érte el a 3x3x3 vakon kirakása kategóriában 26.36 másodperccel. Rubik Ernő közel egy perc alatt tudta kirakni a kockát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában