2018.05.23. 09:00
Recepttár: málnamánia
A málna a legzamatosabb nyári bogyós gyümölcsök egyike. Frissen fogyasztva vagy feldolgozva is fantasztikusan finom. Különleges ízét, illatát a befőzés során sem veszíti el - most tippeket adunk ahhoz, minél változatosabban fogyaszthassák!
Miért értékes?
A málna a rózsafélék családjába tartozik, sok piros gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket. A-vitamin-tartalma révén segít a látás javításában. Ezeken kívül jelentős mennyiségű B1- és B2-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül a kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő, mennyiségét tekintve a szervezet napi szükségletének 10%-át fedezi.
Államilag elismert málnafajták Magyarországon:
Autumn Bliss – Autumn Cascade – Comox – Fancsalszki egyszertermő – Fertődi aranyfürt – Fertődi kármin – Fertődi kétszertermő – Fertődi zamatos – Glen Ample – Gradina – Golden Bliss – Fertődi narancs málna – Malling Exploit – Nagymarosi – Resa – Rubaca – Dorka kétszer termő málna – Tulameen – Willamette – Eszterházai kétszer termő málna – Zeva Herbsternte
Házi málnaszörp
Hozzávalók (2 l):
2 kg friss málna
500 g cukor
2 liter víz
Elkészítés:
Folyóvíz alatt mosd meg a gyümölcsöt, majd a vízzel felengedve kezdjük el főzni. A forrástól számított 20 percig lassú tűzön, időnként megkevergetve főzzük szét a málnaszemeket (közben a habot ugyanúgy le kell szedni, mint a levesnél – így kapunk szép, tiszta szörpöt).
Szűrjük le, a levet öntsük vissza a lábosba, a málnát passzírozzuk bele.
Adjuk hozzá a cukrot, forraljuk fel, majd forrás után lassú tűzön főzzük még 10 percig, hogy kicsit besűrűsödjön.
Sterilizált üvegekbe töltjük, légmentesen lezárva száraz dunsztban hűtjük ki.
Málnalikőr
Hozzávalók (1 dl):
1,5 kg málna
7 dl vodka
500 g cukor
3 dl víz
Elkészítés:
A málnát villával zúzzuk össze, tegyük egy nagy, jól zárható dunsztosüvegbe és öntsük fel a vodkával. Szorosan zárjuk le és hagyjuk állni 6 hétig – néha rázogassuk össze. Ezt követően szűrjükle.
A cukorból a vízzel főzzünk sűrű szirupot, majd keverjük a málnás vodkához és töltsük sterilizált üvegekbe. Fogyasztás előtt hagyjuk pihenni legalább 1 hónapig.
TiPP: Előrelátóknak tökéletes karácsonyi gasztroajándék!
Málnadzsem
Hozzávalók (1 kg):
3 kg málna
300 g befőzőcukor
Elkészítés:
Folyóvíz alatt alaposan mossuk meg a gyümölcsöt, majd lassú tűzön kezdjük el főzni – ha levet enged, fel lehet emelni a hőfokot és felforralni.
Forrástól számítva 15 percig főzzük, majd keverjük hozzá a befőzőcukrot és kevergetve feloldjuk benne.
TiPP: Akit zavarnak a magok, a befőzőcukor hozzáadása előtt passzírozza át – így valamennyit veszít a mennyiségből, de selymes, finom állagú lekvárt kap.
Sterilizált üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hűtjük ki. Felbontás után hűtőben tároljuk!
Jégnyalóka málnából
Hozzávalók (8 adag):
800 g málna
40 g méz
1 kk. vaníliakivonat
TiPP : 1–1 pohár pezsgő a tálaláshoz: egy-egy pohárba pezsgőt töltünk és mindegyikbe egy-egy jégnyalóka kerül.
Elkészítés:
A málna felét leturmixoljuk, és összekeverjük a mézzel és a vaníliakivonattal.
A gyümölcspürét szilikonformába vagy egy jégkockatartó mélyedéseibe öntjük, majd megtöltjük az egészben maradt málnaszemekkel.
Fagyasztóba tesszük: mikor már kicsit megdermedt, beleszúrunk egy-egy pálcikát és kifagyasztjuk.
Müzlis fagylaltkehely tejszínhabbal
Elkészítés: 3 óra
Nehézség: 3
Hozzávalók (8 adag):
A fagylalthoz:
300 g málna
350 g görög joghurt
100 g méz
2 ek. rózsavíz
A kehelyhez: 200 g ropogós csokis-mogyorós müzli
200 g tejszín
200 g málna
Elkészítés:
Először készítsük el a fagylaltot: a megmosott málnát villával összetörjük. Hozzákeverjük a joghurtot, a rózsavizet és a mézet, és a behűtött fagylaltgépbe öntjük. 20 perc múlva fogyaszthatjuk.
Gép hiányában egy műanyag tálban tegyük a mélyhűtőbe, és kb. 20 percenként vegyük elő és keverjük át, hogy összezúzzuk a képződő jégkristályokat – így kb. 2,5 óra a készítési idő.
A tejszínből verjünk kemény habot és állítsuk össze a kelyheket: alulra szórjunk egy kis müzlit, rá pár szem málnát, kanalazzunk rá fagylaltot és tejszínhabot. Kétszer ismételjük: a tetejére málna- és müzlidíszítés kerül.
1 adag tápanyagtartalma: 626,8 kcal; 9,9 g fehérje; 25,5 g zsír; 85,2 g szénhidrát
Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek vegyék figyelembe a fogyasztható szénhidrát mennyiségét és méz helyett xilittel/eritrittel, cukormentes granolával; lisztérzékenyek gluténmentes granolával; tejcukorérzékenyek laktózmentes tejtermékekkel készítsék.
Tavaszi saláta málnával és fenyőmaggal
Elkészítés: 15 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók (4 adag):
100 g rukkola és galambsaláta vegyesen
1 avokádó (kb. 150 g)
100 g málna
100 g lágy kecskesajt
2 evőkanál kaporlevél
50 g fenyőmag
4 evőkanál olívaolaj
1 kk. só
1 kk. őrölt színes bors
Elkészítés:
A salátát mossuk meg, szárítsuk le és adagonként terítsük a tálak aljára.
Az avokádót pucoljuk meg, szedjük ki a magját és feldarabolva szórjuk a salátaágyra a feldarabolt kecskesajttal és a megmosott málnával együtt.
Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk, majd hintsünk a tetejére egy kis friss kaporlevelet és pirított fenyőmagot.
TiPP: Aki nem szereti a kaprot, használhat bazsalikomot, petrezselymet, kakukkfüvet, vagy ezek keverékét is.
1 adag tápanyagtartalma: 338,8 kcal; 8,8 g fehérje; 31,7 g zsír; 7,2 g szénhidrát
Dietetikus tanácsa: Tejcukorérzékenyek laktózmentes sajtot használjanak.
Kókuszos habcsóktorta málnával
Elkészítés: 90 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók (8 szelet):
4 tojásfehérje
200 g cukor
50 g kókuszreszelék
1 tk. citromlé
2 ek. étkezési keményítő
A díszítéshez: 100 g fehér csoki
200 g friss málna
Elkészítés:
A tojásfehérjét elektromos habverővel, közepes fokozaton, egy csipetnyi sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már félig megkeményedett, hozzáadjuk a keményítőt, a cukrot és a citromlevet.
A gépet maximumra kapcsoljuk és addig verjük a habot, amíg kemény és fényes lesz. A végén keverjük hozzá a kókuszreszeléket.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsi közepére halmozzuk a habot, amiből egy 23 cm átmérőjű kört formázunk.
160 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük, majd a sütő lekapcsolása után még 10 percre benn hagyjuk.
A fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk és a torta tetejére kenjük.
A málnát megmossuk és leszárítjuk – a torta tetejére halmozzuk tálalás előtt.
1 szelet tápanyagtartalma: 230,1 kcal; 5,7 g fehérje; 6,2 g zsír; 38,1 g szénhidrát
Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek és fogyókúrázók xilittel/eritrittel, cukormentes fehér csokival; lisztérzékenyek burgonya/kukorica/rizskeményítővel, gluténmentes fehér csokival; tejcukorérzékenyek laktózmentes fehér csokival készítsék.
Desszertleves bogyós gyümölcsökből
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók (6 adag):
400 g málna
200 g fekete ribizli
200 g áfonya
50 g méz
1 tk. vaníliakivonat
3 dl vörösbor
5 dl víz
2 ek. kukoricakeményítő
A díszítéshez: friss gyümölcsök, vágott olajos magvak, mentalevelek, habcsókok vagy tejszínhab – lehetőség és ízlés szerint.
Elkészítés:
A gyümölcsöket mossuk meg, szárazzuk le és 3 dl vízzel és a vörösborral főzzük puhára. Akkor turmixoljuk simára és szűrjük le, hogy eltávolítsuk a magokat, majd öntsük vissza a lábosba az így kapott gyümölcslét.
A maradék 2 dl vízben keverjük simára a keményítőt, majd lassú tűzön kevergetve adjuk a gyümölcsléhez, és főzzük, míg besűrűsödik.
A végén keverjük hozzá a mézet és a vaníliakivonatot. A tányéron díszítsük fel a levest.
TiPP: Jól behűtve kínáljuk – desszertnek is megállja a helyét!
1 adag tápanyagtartalma: 135,7 kcal; 1,4 g fehérje; 0 g zsír; 25,6 g szénhidrát
Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek és fogyókúrázók méz helyett xilitet/eritritet használjanak.