Életstílus

2018.05.23. 09:00

Recepttár: málnamánia

A málna a legzamatosabb nyári bogyós gyümölcsök egyike. Frissen fogyasztva vagy feldolgozva is fantasztikusan finom. Különleges ízét, illatát a befőzés során sem veszíti el - most tippeket adunk ahhoz, minél változatosabban fogyaszthassák!

Miért értékes?


A málna a rózsafélék családjába tartozik, sok piros gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket. A-vitamin-tartalma révén segít a látás javításában. Ezeken kívül jelentős mennyiségű B1- és B2-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül a kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő, mennyiségét tekintve a szervezet napi szükségletének 10%-át fedezi.


Államilag elismert málnafajták Magyarországon:


Autumn Bliss – Autumn Cascade – Comox – Fancsalszki egyszertermő – Fertődi aranyfürt – Fertődi kármin – Fertődi kétszertermő – Fertődi zamatos – Glen Ample – Gradina – Golden Bliss – Fertődi narancs málna – Malling Exploit – Nagymarosi – Resa – Rubaca – Dorka kétszer termő málna – Tulameen – Willamette – Eszterházai kétszer termő málna – Zeva Herbsternte

Házi málnaszörp


Hozzávalók (2 l):

2 kg friss málna

500 g cukor

2 liter víz


Elkészítés:


Folyóvíz alatt mosd meg a gyümölcsöt, majd a vízzel felengedve kezdjük el főzni. A forrástól számított 20 percig lassú tűzön, időnként megkevergetve főzzük szét a málnaszemeket (közben a habot ugyanúgy le kell szedni, mint a levesnél – így kapunk szép, tiszta szörpöt).

Szűrjük le, a levet öntsük vissza a lábosba, a málnát passzírozzuk bele.

Adjuk hozzá a cukrot, forraljuk fel, majd forrás után lassú tűzön főzzük még 10 percig, hogy kicsit besűrűsödjön.

Sterilizált üvegekbe töltjük, légmentesen lezárva száraz dunsztban hűtjük ki.

Málnalikőr


Hozzávalók (1 dl):

1,5 kg málna

7 dl vodka

500 g cukor

3 dl víz

 


Elkészítés:


A málnát villával zúzzuk össze, tegyük egy nagy, jól zárható dunsztosüvegbe és öntsük fel a vodkával. Szorosan zárjuk le és hagyjuk állni 6 hétig – néha rázogassuk össze. Ezt követően szűrjükle.

A cukorból a vízzel főzzünk sűrű szirupot, majd keverjük a málnás vodkához és töltsük sterilizált üvegekbe. Fogyasztás előtt hagyjuk pihenni legalább 1 hónapig.


TiPP: Előrelátóknak tökéletes karácsonyi gasztroajándék!

Málnadzsem


Hozzávalók (1 kg):

3 kg málna

300 g befőzőcukor


Elkészítés:


Folyóvíz alatt alaposan mossuk meg a gyümölcsöt, majd lassú tűzön kezdjük el főzni – ha levet enged, fel lehet emelni a hőfokot és felforralni.

Forrástól számítva 15 percig főzzük, majd keverjük hozzá a befőzőcukrot és kevergetve feloldjuk benne.


TiPP: Akit zavarnak a magok, a befőzőcukor hozzáadása előtt passzírozza át – így valamennyit veszít a mennyiségből, de selymes, finom állagú lekvárt kap.


Sterilizált üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hűtjük ki. Felbontás után hűtőben tároljuk!


Jégnyalóka málnából


Hozzávalók (8 adag):

800 g málna

40 g méz

1 kk. vaníliakivonat


TiPP : 1–1 pohár pezsgő a tálaláshoz: egy-egy pohárba pezsgőt töltünk és mindegyikbe egy-egy jégnyalóka kerül.

 


Elkészítés:


A málna felét leturmixoljuk, és összekeverjük a mézzel és a vaníliakivonattal.

A gyümölcspürét szilikonformába vagy egy jégkockatartó mélyedéseibe öntjük, majd megtöltjük az egészben maradt málnaszemekkel.

Fagyasztóba tesszük: mikor már kicsit megdermedt, beleszúrunk egy-egy pálcikát és kifagyasztjuk.

Müzlis fagylaltkehely tejszínhabbal


Elkészítés: 3 óra

Nehézség: 3


Hozzávalók (8 adag):

A fagylalthoz:

300 g málna

350 g görög joghurt

100 g méz

2 ek. rózsavíz


A kehelyhez: 200 g ropogós csokis-mogyorós müzli


200 g tejszín

200 g málna

 


Elkészítés:


Először készítsük el a fagylaltot: a megmosott málnát villával összetörjük. Hozzákeverjük a joghurtot, a rózsavizet és a mézet, és a behűtött fagylaltgépbe öntjük. 20 perc múlva fogyaszthatjuk.

Gép hiányában egy műanyag tálban tegyük a mélyhűtőbe, és kb. 20 percenként vegyük elő és keverjük át, hogy összezúzzuk a képződő jégkristályokat – így kb. 2,5 óra a készítési idő.

A tejszínből verjünk kemény habot és állítsuk össze a kelyheket: alulra szórjunk egy kis müzlit, rá pár szem málnát, kanalazzunk rá fagylaltot és tejszínhabot. Kétszer ismételjük: a tetejére málna- és müzlidíszítés kerül.


1 adag tápanyagtartalma: 626,8 kcal; 9,9 g fehérje; 25,5 g zsír; 85,2 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek vegyék figyelembe a fogyasztható szénhidrát mennyiségét és méz helyett xilittel/eritrittel, cukormentes granolával; lisztérzékenyek gluténmentes granolával; tejcukorérzékenyek laktózmentes tejtermékekkel készítsék.

Tavaszi saláta málnával és fenyőmaggal


Elkészítés: 15 perc

Nehézség: 1


Hozzávalók (4 adag):

100 g rukkola és galambsaláta vegyesen

1 avokádó (kb. 150 g)

100 g málna

100 g lágy kecskesajt

2 evőkanál kaporlevél

50 g fenyőmag

4 evőkanál olívaolaj

1 kk. só

1 kk. őrölt színes bors

 


Elkészítés:


A salátát mossuk meg, szárítsuk le és adagonként terítsük a tálak aljára.

Az avokádót pucoljuk meg, szedjük ki a magját és feldarabolva szórjuk a salátaágyra a feldarabolt kecskesajttal és a megmosott málnával együtt.

Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk, majd hintsünk a tetejére egy kis friss kaporlevelet és pirított fenyőmagot.


TiPP: Aki nem szereti a kaprot, használhat bazsalikomot, petrezselymet, kakukkfüvet, vagy ezek keverékét is.


1 adag tápanyagtartalma: 338,8 kcal; 8,8 g fehérje; 31,7 g zsír; 7,2 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Tejcukorérzékenyek laktózmentes sajtot használjanak.

Kókuszos habcsóktorta málnával


Elkészítés: 90 perc

Nehézség: 2


Hozzávalók (8 szelet):

4 tojásfehérje

200 g cukor

50 g kókuszreszelék

1 tk. citromlé

2 ek. étkezési keményítő


A díszítéshez: 100 g fehér csoki


200 g friss málna

 


Elkészítés:


A tojásfehérjét elektromos habverővel, közepes fokozaton, egy csipetnyi sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már félig megkeményedett, hozzáadjuk a keményítőt, a cukrot és a citromlevet.

A gépet maximumra kapcsoljuk és addig verjük a habot, amíg kemény és fényes lesz. A végén keverjük hozzá a kókuszreszeléket.


Egy sütőpapírral kibélelt tepsi közepére halmozzuk a habot, amiből egy 23 cm átmérőjű kört formázunk.

160 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük, majd a sütő lekapcsolása után még 10 percre benn hagyjuk.

A fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk és a torta tetejére kenjük.

A málnát megmossuk és leszárítjuk – a torta tetejére halmozzuk tálalás előtt.


1 szelet tápanyagtartalma: 230,1 kcal; 5,7 g fehérje; 6,2 g zsír; 38,1 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek és fogyókúrázók xilittel/eritrittel, cukormentes fehér csokival; lisztérzékenyek burgonya/kukorica/rizskeményítővel, gluténmentes fehér csokival; tejcukorérzékenyek laktózmentes fehér csokival készítsék.

Desszertleves bogyós gyümölcsökből


Elkészítés: 30 perc

Nehézség: 2


Hozzávalók (6 adag):

400 g málna

200 g fekete ribizli

200 g áfonya

50 g méz

1 tk. vaníliakivonat

3 dl vörösbor

5 dl víz

2 ek. kukoricakeményítő


A díszítéshez: friss gyümölcsök, vágott olajos magvak, mentalevelek, habcsókok vagy tejszínhab – lehetőség és ízlés szerint.

 


Elkészítés:


A gyümölcsöket mossuk meg, szárazzuk le és 3 dl vízzel és a vörösborral főzzük puhára. Akkor turmixoljuk simára és szűrjük le, hogy eltávolítsuk a magokat, majd öntsük vissza a lábosba az így kapott gyümölcslét.

A maradék 2 dl vízben keverjük simára a keményítőt, majd lassú tűzön kevergetve adjuk a gyümölcsléhez, és főzzük, míg besűrűsödik.

A végén keverjük hozzá a mézet és a vaníliakivonatot. A tányéron díszítsük fel a levest.


TiPP: Jól behűtve kínáljuk – desszertnek is megállja a helyét!


1 adag tápanyagtartalma: 135,7 kcal; 1,4 g fehérje; 0 g zsír; 25,6 g szénhidrát


Dietetikus tanácsa: Cukorbetegek és fogyókúrázók méz helyett xilitet/eritritet használjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában