Életstílus

2018.05.15. 09:00

A gépek segítségével gyorsabb a gyógyulás

Egyre több alkalommal találkozhatunk sérülések, műtétek utáni rehabilitációban a mozgató gépekkel. A gépeket a CPM rövidítéssel említik, mely az angol folyamatos passzív mozgatás szavak rövidítéséből adódik.

kisalfold.hu

Elérhető lehetőség


Az eszközök használatának célja, hogy a mozgástartományt, valamint az izomzatot minél előbb teljes értékűre lehessen visszaállítani. A korai rehabilitáció rendkívül fontos az élsportban, ahol előszeretettel alkalmazzák ezeket az eszközöket. Szerencsére mára ezek az eszközök mindenki számára elérhetőek és több ízület részére is rendelkezésre állnak.

Táplálja a porcokat


A gépek által biztosított mozgatásnál a lényeg, hogy a beteg félig fekvő, vagy fekvő helyzetben a gépre helyezi az érintett végtagot, majd a gép végzi annak mozgatását előre beállított tartományban. Ennek köszönhetően nem alakul ki mozgásbeszűkülés, illetve a mozgás visszatérése sokkal gyorsabb. A beavatkozás nem zavarja a szövetek normál regenerációs mechanizmusát, sőt, gyorsítja a gyógyulást azáltal, hogy a porc táplálását fokozza. Ennek háttere, hogy a porc legfőbb táplálója maga a mozgás, ugyanis ekkor az ízületben fellépő nyomás bepréseli a porcba az ízületi folyadékot, mely a tápanyagokat tartalmazza. Másik előnyös hatása, hogy csökken a hegszövet képződésének mennyisége.

A kezelés időtartama minimum 20 perc és maximum 90 perc. Ez többször ismételhető, mert jó beállítások mellett káros hatása nincs. A térdízület mellett jelenleg már váll, könyök, boka és csípő mozgatására alkalmas gépek is rendelkezésre állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában