Életstílus

2018.04.23. 20:11

Festményként ˝tértek haza˝ az ellopott Buddha szobrok a barlangtemplomokba

Fotók alapján festette meg a szobrokat a művész, remélve, hogy munkájával sikerül visszaadnia a barlangtemplomok egykori ragyogását.

Ellopott Buddha szobrokat ábrázoló festményekből nyílt kiállítás az észak-kínai Sanhszi tartomány fővárosában, Tajjüanban, amelynek híres buddhista barlangtemplomaiból lopták el annak idején a műveket.


A Buddha szobrairól híres Tienlungsan-barlangok munkálatai az Északi Vej dinasztia (534-550) idején kezdődtek. A huszonöt barlangból álló komplexum öt kínai dinasztia alatt épült fel. Az értékes szobrok nagy részét azonban ellopták és a tengeren túlra csempészték a háborúk alatt, vagy illegálisan eladták az 1920-as években.


A 46 éves helyi festő, Csang Csin-feng az elmúlt hét évben a különböző könyvekben és az interneten talált fényképek és videofelvételek, valamint a tengerentúli múzeumokban őrzött szobrokat felkereső barátai által készített képek alapján festette meg az ellopott Buddha szobrokat, remélve, hogy munkájával sikerül visszaadnia a barlangtemplomok egykori ragyogását.


Csang egy kis faluban született a barlangok szomszédságában és gyerekként sokszor meséltek neki a lenyűgöző komplexumról.

Gyakran ellátogattam a barlangokba. Egyik alkalommal, amikor már épp indulóban voltam egy napsugár beszökött a barlangba és megvilágította az egyik törött Buddha szobrot, amely még így is lenyűgöző látványt nyújtott

- idézte fel Csang, hozzátéve, hogy az élmény annyira megindította, hogy úgy érezte, tennie kell valamit.


A Tajjüani Művészeti Múzeum kurátora, Vang Ting szerint Csang festményeiről az eredeti szobrok köszönnek vissza. Vang egy vidéki látogatása alkalmával látta a festményeket és elhatározta, hogy segít Csangnak a kiállítás megszervezésében.


"Remélem, hogy a módszeremmel sikerül erősítenem az emberekben a kulturális örökségek védelmének fontosságát" - jegyezte meg a művész, akinek 78 alkotása látható a tajjüani tárlaton.


A kínai kulturális örökségek hivatalának becslése szerint 1840 óta több mint tízmillió relikviát csempésztek ki Kínából a háborúk alatt, vagy adtak el illegálisan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!