Életstílus

2018.02.13. 08:00

Ne vegyük félvállról az állandó orrfolyást

Ősztől tavaszig a kisgyerekek sűrűn szenvednek a náthától. A hideg idő velejárója az orrfolyás, ami pár nap alatt elmúlhat, de felül is fertőződhet. Ekkor már érdemes óvatosnak lenni, nehogy komolyabb szövődményei legyenek.

Trogmayer Éva

Kisgyermekes olvasónk, Kékhly Anita arra kíváncsi, hogy vajon mennyire kell komolyan venni a gyermekénél sűrűn jelentkező orrfolyást. Tényleg lehet-e súlyosabb szövődménye a náthának, vagy nem kell emiatt aggódnia, nyugodtan legyinthet rá. Dr. Mohácsy Katalin fül-orr-gégész szakorvos válaszol.

Könnyen felülfertőződik 


– A bölcsis, óvodás, kisiskolás korosztálynál a nátha az egyik leggyakoribb oka a hiányzásnak. Úgy látjuk, minél fiatalabb a gyermek, annál hajlamosabb rá. Azért legyintenek rá általában az emberek, mert ez a főként cseppfertőzéssel terjedő betegség normál esetben pár nap alatt elmúlik. Bakteriálisan azonban könnyen felülfertőződhet és akár szövődmények is jelentkezhetnek. Ilyenkor érdemes fül-orr-gégész szakemberhez fordulni.

Sokszor észrevétlen marad


– Melyek lehetnek ezek a szövődmények?

– Nátha esetén a gyerekeknél mindig érintett az arcüreg és a fülkürt is. Nyálkahártya-duzzanat alakul ki a melléküregekben, amely arcüreggyulladáshoz, akut vagy savós középfülgyulladáshoz vezethet. Utóbbi azért veszélyes, mert a nagyothalláson kívül semmi nem hívja fel rá a figyelmet. Nem jár lázzal, különösebb fájdalommal, ezért sokszor észrevétlen marad. De akkor is gondolni kell valami rejtett problémára, ha az ősztől tavaszig tartó időszak alatt 2–3 alkalomnál sűrűbben tér vissza a nátha. Ez ugyanis akár allergiát vagy akár megnagyobbodott orrmandulákat, esetleg immunhiányos állapotot is jelezhet.

A hatékony orrfújás technikája


– Megelőzhetjük, hogy komolyabb szövődményekig jussunk?

– Természetesen. Először is meg kell tanítanunk a gyerekeknek a helyes orrfújás technikáját! Ez banálisnak tűnhet, pedig nem az, sokszor még a felnőttek sem tudják, hogy nem szabad mindkét orrlyukból, egyszerre nagy erővel fújni, mert ilyenkor könnyen a melléküregekbe fújhatjuk az orrváladékot. Inkább közepes erővel, az orrlyukakat váltogatva kell próbálkozni. De hatékony módszer az orrjáratok tisztítására az orrszívás és az orrmosó készülékek használata is. Utóbbi fiziológiás sóoldattal mossa át az üregeket, ami azért is különösen jó, mert helyreállítja az orrnyálkahártya sav-bázis egyensúlyát is.


Sok vitamin és még több folyadék


– Gyógyszeres kezelésre szükség van?

– Egyszerű nátha esetén nincs. Oda kell figyelni a bő folyadékbevitelre és a vitamin-utánpótlásra. Indokolt esetben adható lázcsillapító, de az azonnali antibiotikumos kezeléstől vagy a vény nélküli orrcseppek hosszabb használatától óvakodnék. Hasznos lehet az arc és a fül melegítése, és akár inhalálókészülékek használata is, de kerüljük a klasszikus forró vizes inhalálást, mert ha magára borítja a gyerek, akkor nagyobb bajt csináltunk, mint hasznot.

Kínzó tünetek


Az arcüreggyulladást más néven orrmelléküreg-gyulladásnak is nevezik. Ilyenkor gyakori az orrdugulás, orrfolyás, az orcák megduzzadhatnak, és nyomó-lüktető fájdalom is jelentkezhet, ami kisugárzik a koponya elülső és felső részére, illetve csontjaira. Gyengeségérzés, fáradtság és ritkán láz is jelentkezik.

Gyerekkorban gyakoribb


Gyerekkorban kicsit más még a fül szerkezete, mint felnőttként. Az Eustach-kürt rövidsége és anatómiai helyzetekönnyebben enged utat az orrban lévő váladéknak a középfülhöz. Ráadásul a gyerekeknél sokszor nem csak a fájdalom és a láz, valamint az orrváladékozás hívja fel a figyelmet a bajra: olyan tünetekkel – például fejfájással – is találkoznak a fül-orr-gégészek, amelyeket laikusként nem kapcsolnak a szülők a fülgyulladáshoz. Ez felnőttkorban már nem jellemző.

A sóoldat jót tesz


Fiziológiás sóoldat az orr tisztítására akár mindennap használható. Dr. Mohácsy Katalin azoknak, akik allergiások vagy hajlamosabbak a hurutos megbetegedésekre, azt ajánlja, hogy úgy alkalmazzák, akár a fogkefét: reggel is és este is, már azelőtt, hogy bármiféle tünetük megjelenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában