Életstílus

2018.02.27. 08:00

Börtönbe zár az epilepszia

Hazánkban 30 ezer magyar beteg napi vagy heti rendszerességgel veszíti el eszméletét, miközben rángatódzik a teste, kontaktusképtelen. E betegek nem mehetnek uszodába, nem kaphatnak jogosítványt, ez pedig rontja az életminőségüket. Az idegsejteknek ez a kóros kisülése, hosszú távon, károsítja az idegrendszert.

Dr. Pellek Sándor PhD

Alattomosan támad


Az epilepszia fő problémája, hogy nem jelezhető előre a roham kialakulása. A szegedi agyi defibrillátor az epilepsziás rohamra jellemző hullámmintázat kialakulását észlelve szinte azonnal képes lesz működésbe lépni és leállítani a kóros folyamatot, remélik a kutatók. Mindez a körülbelül 100 ezer magyarországi epilepsziás páciens közül minden harmadik számára reménykeltő. Az epilepsziarohamot lecsitító agyi defibrillátor találmány születéséről a Nature Communications nevű rangos lap 2018. február 2-án megjelent cikkében írtak. A szakmai tartalma nagy lépés az orvostudományban.

Beindítani a motort


A Parkinson-kóros ember agyának a megfelelő pontjára beültetett elektromos stimulátor – a bekapcsolása után – robusztus javulást hozhat a páciens állapotában, a fejbőrön keresztül alkalmazva azonban eddig mérsékelt volt a hatása. Ezt a gátat sikerült áttörnie a szegedi egyetemi intézetek szakmai együttműködésének.

Új terápiás eljárás


„Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt" – a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert híres mondása jelentős hatással van a ma kutatógenerációjára. Tudományos víziójuk célja, hogy kidolgozzanak a gyógyszerrel nem kezelhető epilepsziás betegek számára egy új terápiás eljárást, ami csak akkor és csak annyi elektromos ingerlést alkalmaz, amennyire a roham leállításához a betegnek szüksége van. (Forrás: mta.hu)

Jellegzetes mintázatok


Az agyi defibrillátor a sokak által ismert szívritmus-szabályozóhoz, vagyis a pacemakerhez hasonlatos. Várhatóan 2020-ra elkészül a készülék, melynek egy implantálható prototípusa alkalmas lesz emberi kipróbálásra. Jelenleg a kutatók számára az ingerlés típusának és módjának a megválasztása jelent kihívást. Az epilepsziaroham jellegzetes agyhullámmintázatokkal jár. Ezért ennek detektálásában a tudomány előrébb áll, mint például a depresszió, a szorongás kialakulásának a jelzésében. E kórképek kezelésére megoldást csak további, több éven át tartó kutatómunka hozhat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában