Életstílus

2018.02.14. 14:49

Az egyedülálló apák a leghalandóbbak

A tudósok a pontos okot nem tudták feltárni, de azt gondolják, hogy egyes egyedülálló apák hajlamosak az egészségtelen életmódra, ez növeli a halálozási kockázatot az esetükben.

A gyermeküket egyedül nevelő férfiak halálozási aránya jóval nagyobb, mint a párkapcsolatban élő férfiaké, a párkapcsolatban élő nőké és a gyermeküket egyedül nevelő nőké - állapították meg kanadai kutatók a Lancet Public Health című szaklapban megjelent kutatásukban. 


"Bár vizsgálatunk nem azonosította a pontos okot, találtunk arra utaló jeleket, hogy egyes egyedülálló apák hajlamosak az egészségtelen életmódra, ez jelentheti az egészségügyi kockázatokat ennél a veszélyeztetett csoportnál" - mondta Maria Chiu, a Torontói Egyetem munkatársa.

   

A kutatók 40 490 emberről készítettek összehasonlító elemzést, közülük 871 volt gyermekét egyedül nevelő apa,  4590 egyedülálló anya, 16 341 párkapcsolatban élő apa és 18 688 párkapcsolatban élő anya. 

    

Átlagosan 11 éven át követték őket, ez idő alatt 693-en haltak meg a több mint 40 ezerből. A 871 egyedülálló apa közül 35-en hunytak el, tehát ezer főre 5,8 halálesetet jut évente.

    

A párkapcsolatban élő apáknál viszont ez az arány csak 1,9 haláleset évente, a 16 341 férfiból 345-en haltak meg a vizsgált időszakban.

    

A gyermeküket egyedül nevelő anyáknál a halálozási arány 1,7, a 4590 anyából 85-en haltak meg a 11 év alatt. 

    

A legalacsonyabb halálozási arány a párkapcsolatban élő anyáké: ezer főre évente átlagosan 1,3 haláleset jut. 

    

Az egyedülálló apák a többiekhez viszonyítva általában idősebbek voltak, többen szenvedtek közülük rákban, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésben. Az derült ki, hogy kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak és több alkoholt ittak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában