Életstílus

2018.01.16. 08:00

Pára, penész, allergia nehezíti a telet

Télen előjönnek azok a problémák, amelyek a meleg időszakban, a gyakori szellőztetés miatt kevésbé nehezítik meg az életünket. A pára, a por és a penész nemcsak bosszúságot, de egészségkárosodást is okozhat.

Trogmayer Éva

Olvasónk, Katalin úgy tudja, az őszi-téli időszakban különösen oda kell figyelni a lakás párásítására. Főleg a már jól szigetelt panelekben okozhat gondot a magas páratartalom, a kevés szellőztetés, a penész és a poratkák jelenléte. Hogyan védekezhet ezek egészségkárosító hatásai ellen? – kérdezi. Dr. Novák Zoltán tüdőgyógyász válaszol.

Segít a gyakori szellőztetés


– Nemcsak a panelekben okozhatnak problémát a fent említett dolgok, hanem gyakorlatilag bárhol. De tény, hogy az új műanyag ablakok nagyon jól szigetelnek, így könnyebben alakulhat ki páralecsapódás, penész is, és valóban megáll a lakásban a levegő, ha nem szellőztetünk eleget.


A háziporatka jelenléte az arra érzékenyeknél nem csak a téli időszakban jelenthet problémát, de az igaz, hogy a megemelkedett benti hőmérsékletnek, a párás melegnek köszönhetően aktívabbak lesznek, ezért fűtési szezonban gyakrabban okozhatnak tüneteket.

Porfogók és szőnyegek


– Tehetünk valamit ellenük?

– Ilyenkor kevesebbet szellőztetünk és zártabb közegben élünk, de természetesen javíthatunk a helyzeten. A padlószőnyeg az egyik legnagyobb porfogó felület a lakásban. Porszívózzuk minél gyakrabban, minél erősebb porszívóval, de az sem árt, ha néha nedves ruhával is áttöröljük a felületét. Ezenkívül gondoljuk át, mi az, amire nincs feltétlenül szükségünk, de szintén vonzza a port. Az ilyen tárgyakat legalább ebben az időszakban tegyük el.


Ha valaki érzékeny a háziporatka jelenlétére, terítsen az ágyára gumilepedőt a sima lepedő alá, mert így megvédheti magát attól, hogy belélegezze, amit az ágyban élő állatok „termelnek". A gyerekeket pedig ne hagyjuk millió plüssállattal aludni, mert ezek szintén hatalmas felületet biztosítanak az allergénnek. Ezenkívül atkairtó szereket is lehet kapni, amelyekkel hatékonyan kezelhetők a bútorok.

Veszélyes a teregetés?


A fűtési szezonban számos internetes oldal riogat azzal, miszerint nem szabad a lakáson belül ruhákat szárítani, mert tüdőkárosodást okoz. Megkérdeztük szakértőnket arról, hogy ennek mennyi  a valóságtartalma. „Egészen biztosan nem igaz, sosem hallottam ilyesmiről. Sőt, inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy aki pollenallergiában szenved, kint ne szárítsa a ruhákat, mert azzal behordja a lakásba is az allergént" – mondta el kérdésünkre dr. Novák Zoltán tüdőgyógyász. 

Így párologtassunk otthon!


A párás közeg kedvez a háziporatkának. Párásítás nélkül viszont nagyon száraz tud lenni a levegő, ami szintén kellemetlen panaszokhoz vezet. A megoldás a szakértő szerint az arany középút. „Nem érdemes trópusi esőerdőt, gőzfürdőt csinálni a lakásból, de természetesen nem kell elfelejteni a párásítást sem. Épp elég lehet, ha egy nedves törülközőt a fűtőtesten szárítunk. De ma már kaphatók nagyszerű párásító készülékek is. Sőt, jó megoldás lehet a klasszikus módszer is, hogy egy kis edényben vizet teszünk a fűtőtestre. Csak figyeljünk rá, hogy gyakran cseréljükaz edény tartalmát, mert ha pang benne a víz, akkor megtelepednek benne a gombák, ami szintén nem egészséges" – mondta el a tüdőgyógyász.


Orrfolyástól a sípoló lélegzetvételig


A háziporatka klasszikus szénanáthás és asztmás tüneteket is okozhat. Előbbi tüsszögést, orrfolyást, orrviszketést, orrdugulást, utóbbi köhögést, sípoló nehézlégzést jelent.

Az okot kell megszüntetni


A kiemelkedően jó szigetelésnek köszönhetően sajnos penész is könnyen  felütheti a fejét. Megkérdeztükszakértőnket, hogy ilyenkor mi a teendő. „Kezeljük minél előbb a szokásos penészölő szerekkel, és nem történik semmi komoly baj. De tényleg az eltüntetésre törekedjünk! Ha csak elfedni akarjuk – például a falak burkolásával –, akkor semmi jót nem teszünk, hiszen attól még, hogy nem látjuk, a penészgomba jelen lesz."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában