Életstílus

2018.01.09. 17:39

Meleg párok tucatjai házasodtak össze a várakozási időszak lejárta után Ausztráliában

Azonos nemű párok tucatjai házasodtak össze Ausztráliában kedden azt követően, hogy lejárt a december elején elfogadott törvényre vonatkozó egy hónapos várakozási időszak.

Craig Burns és Luke Sullivan ausztrál rövidtávfutók az elsők között mondták ki az igent kedden valamivel éjfél után az Ausztrália keleti partján fekvő Tweed Headsben.


Azonban nem ők voltak az elsők, akik a törvénymódosításnak köszönhetően hivatalosan is összeköthették életüket, mert az ausztrál hatóságok több párnak elengedték a várakozási időszakot, ha az egyik fél például halálos beteg volt. Így az első melegházasságokra már a jogszabály december 9-i törvényerőre emelkedését követően sor került.


Az ausztrál hatóságok házassági rohamra számítanak: a várakozások szerint idén 650 millió ausztrál dolláros (több mint 131 milliárd forintos) többletbevétel származhat a meleg párok egybekeléséből. 


Az ausztrál parlament egy országos felmérést követően fogadta el a melegházasság törvényesítését a tavalyi év végén. A postai felmérésben a választásra jogosult ausztrálok 79,5 százaléka vett részt. A válaszadók 61,6 százaléka támogatta az azonos neműek egybekelését, míg 38,4 százalékuk ellenezte azt. Ausztrália volt a 26. ország a világon, ahol engedélyezték a melegházasságot. 


Az ausztrálokon kívül csak az írek döntöttek népszavazással a kérdésről. Írországban 2015-ben tartottak kötelező érvényű referendumot az azonos neműek házasságának engedélyezéséről, amelyet a szavazók 62 százaléka támogatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!