Életstílus

2018.01.04. 08:00

Az ügybuzgók szülőin is az első padban ülnek

Van, aki a háta közepére sem kívánja, más boldogan vág közbe minden második mondatnál, és akad szülő, aki megpróbál kibúvót keresni a szülői értekezletek alól. A legtöbb szülő feleslegesnek tartja ezeket a találkozókat, a dolognak azonban van pozitív hozadéka is.

Munkatársunktól

– A legtöbb szülői értekezletnek semmi értelme nincs. Amit el lehetne mondani 30–40 perc alatt, azt gyakran másfél-két órára nyújtják, ennyi ideje pedig a legtöbb szülőnek nincs. Örülünk, ha a munka után hazaesve még foglalkozni tudunk a gyerekkel – mondta olvasónk, a kétgyermekes édesanya, Mariann. Hasonló véleményen van másik olvasónk, Edina is, igaz, ő más szemszögből közelítette meg a dolgokat.


– Valószínűleg nem lenne úgy elnyújtva a szülői értekezlet, mint a rágógumi, ha nem lennének szülők, akiknek minden második mondatnál van valamilyen megjegyzésük. Ők ennyire nem szeretnek otthoni lenni? – tette fel aköltői kérdést.


Az internetes fórumok alapján úgy tűnik, a legtöbb szülő a háta közepére sem kívánja ezeket a kötelező találkozókat, és amikor csak lehet, próbál kibúvót keresni.


Mehetne másként is


Gyerekként még egy misztikus dolognak tűnt a szülői értekezlet. „Mi történhet ott? Miről beszélhetnek a szülők? Vajon anya/apa az én padomba ült be?" – tettük fel a kérdést mindannyian kisdiákként, hogy aztán felnőttként ráébredjünk arra, a valóság közel sem annyira izgalmas, mint amennyire azt korábban képzeltük.


Egyfelől itt dől el, hogy hová menjenek kirándulni a gyerekek, mennyi legyen az osztálypénz, ki mit vigyen az iskolabálra, farsangra, mikor lesznek az év legfontosabb eseményei (ballagás, évzáró, szünetek). Ugyanakkor az, hogy Katika hányszor felejtette otthon a tornazsákját, Pistikét hányszor kapták a pad firkálásán, vagy Lacika hányszor evett órán, az ő szüleiken kívül valójában senkit sem érdekel – és rajtuk kívül nem is tartozik senkire.

A legtöbb szülő szerint amíg a gyerek alsóba jár, addig fontosak a szülői értekezletek, 5. osztálytól kezdve viszont már bőven lehetne ritkítani a találkozók számát.


– A gyerekeim – két év van köztük – már a fővárosba jártak középiskolába, két különböző osztályba. Sikerült egy olyan osztályfőnököt kifogni, aki szerint „feltétlenül szükséges", hogy minden szülő megjelenjen az értekezleten, így aztán minden alkalommal mehettünk fel Budapestre, majd jöhettünk utána vissza.

Természetesen az esetek 80 százalékában semmi fontos nem hangzott el – mesélte olvasónk, Adél.

– Persze fontos, hogy időnként a tanár és a szülő találkozzon, de ma már szerintem teljesen felesleges azzal „rabolni egymás idejét", hogy rendszeresen összejárunk. Legyen egy-kettő minden évben, a többit pedig beszéljük meg interneten vagy telefonban. Könyörgöm, elvégre 2018-at írunk – mondja kissé haragosan Zsolt.

Akinek viszont szerencséje van, az olyan szakembert fog ki, aki képes maga is a helyén kezelni a szülői értekezlet fontosságát. – A lányom osztályfőnöke egy talpraesett nő: a legfontosabb dolgokat már az évnyitó utáni első szülőin elmondja, a többi fontos dologról pedig vagy ír e-mailt, vagy ha halaszthatatlan a dolog, felhív. Szerintem ez lenne a normális – mondja Orsolya.

 


A hosszú szülői titka


Persze a szülői értekezlet nem csak azért tud végtelenül unalmas lenni, mert a tanár hosszúra nyújtja a beszédét, sokszor maguk a szülők jelentik a problémát. Olvasóink tapasztalatai szerint szinte minden osztályban van egy-két olyan szülő, aki a többieknél sokkal ügybuzgóbb.


– Volt egy anyuka, aki nyolc éven át minden szülőin a tanárhoz legközelebb lévő padsor első padjába ült be. Szinte minden második mondatnál volt egy megjegyzése, felvetése, ami persze abszolút felesleges volt. Arra viszont tökéletesen alkalmas, hogy elszórakozzunk egy-két óra hosszát – emlékezett vissza olvasónk, Emese.

Ennek ellentéte a szülő, aki minden különösebb probléma nélkül képes elaludni egy hosszabbra nyúlt megbeszélésen. Bár ez nem (csak) az unalmas témáknak, a szülő leterheltségének is köszönhető.


– Egyszer-kétszer előfordult, hogy elbóbiskoltam a padban. Hajnali 4-kor kelek, 5-kor kezdődik a munka, és ha nincs szülői értekezlet, akkor is éjfél körül tudok csak lefeküdni aludni – mesélte a miértet olvasónk, Anna.

Az igazán élelmes szülők azonban megpróbálják „kijátszani a rendszert", és úgy ott lenni a szülőin, hogy valójában nem mennek el. Az általuk megosztott történetek szerint van, aki a nagyobbik (20–22 éves) gyermekét küldi be maga helyett, de olyan is, aki ha teheti, a nagyszülőkre „hárítja" ezt a feladatot.

Kell a jó neveléshez


Vannak ugyanakkor olyan szülők is, akik kifejezetten szeretik és hasznosnak tartják azokat az alkalmakat, amikor a tanárral lehet beszélgetni.


– Szerintem itt kapunk megfelelő visszajelzést arról, hogy a gyerek hogyan teljesít, és mennyire képes figyelni órán. A dolgozatra kapott érdemjegy lehet puskázás, súgás eredménye is, az iskolai viselkedését viszont csak így ismerhetjük meg. Úgy gondolom, ez is kell ahhoz, hogy a szülői nevelésről is jó képet kapjunk – véli olvasónk, Lilla.


Az első a legfontosabb


A szakemberek szerint a szülői értekezletek közül mindig az első az, ami kiemelt fontosságú, akkor találkozik ugyanis először a szülő és a pedagógus. A titok a megfelelő kommunikációban rejlik, a legfontosabb pedig aközös munka.


Információ egész évre


A szülői értekezletre mindig érdemes felkészülten érkezni és jegyzetelni, ott hangzanak el ugyanis a tanévre vonatkozó legfontosabb információk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában