Életstílus

2017.12.21. 17:28

Már a Huawei is fizet a Nokia technológiájáért, nem is keveset

Az Apple, a Samsung Electronics, az LG és a Xiaomi vállalatok mind licencdíjat fizetnek a Nokiának, mostantól a Huawei is.

Több évre szóló licenchasználati megállapodást kötött a finn Nokia a kínai Huawei mobil hálózati berendezés és készülék gyártó vállalattal. A mostani szerződéssel a Nokia már minden jelentős mobilkészülék-gyártóval licenchasználati egyezményre lépett. Az Apple, a Samsung Electronics, az LG és a Xiaomi vállalatok mind licencdíjat fizetnek a Nokia technológiájáért, ami lehetővé teszi a hardver alkatrészek csökkentését mobilkészülékekben, takarékoskodik az árammal, meghosszabbítja az akkumulátorok üzemidejét és javítja a rádiófrekvenciás vétel minőségét.


A Nokia bevételének mintegy kilencven százaléka származik mobil hálózati berendezések gyártásából és hálózati technológiai szolgáltatások nyújtásából. A finn vállalat 2014-ben hagyott fel a mobilkészülékek gyártásával és azóta csak hálózati berendezésekkel foglalkozik. A mobilkészülékek technológiai licencei után járó bevétel azonban ezzel együtt is jól jön neki, különösen a hálózati berendezések piacán egyre élesedő verseny miatt.


A Huawei a Nokia legnagyobb ellenfele a hálózati berendezések piacán. A Huawei értékesítési árbevétele alapján a legnagyobb hálózati berendezés gyártó vállalat, mobiltelefon gyártásban pedig a harmadik legnagyobb. Az Apple szakértői becslések szerint évente 250 millió euró licencdíjat fizet a Nokiának. A Huawei és a Nokia a licencszerződés pénzügyi részleteit nem tette közzé, csak annyit, hogy az egy egyszeri tételből és évi díjfizetésből áll.


Becslések szerint úgy 100 millió eurós évi díjfizetésről lehet szó. Az év eleje óta már mintegy 14 százalékot veszítő Nokia részvény a hír hallatára több mint két százalékkal erősödött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!